Peter Handke odlučan da primi Nobela

Foto: Rojters

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke odlučan je da primi ovu nagradu na ceremoniji koja će 10. decembra biti održana u Švedskoj akademiji u Stokholmu i privodi kraju besedu u kojoj će biti reči isključivo o literaturi, objavile su „Novosti“.

Foto: Rojters
Handke je za „Novosti“ potvrdio da odlazi u Stokholm, gde će u petak, prema unapred utvrđenom redosledu obraćanja laureata, održati konferenciju za novinare. Nagrada će mu biti uručena četiri dana kasnije, u utorak, 10. decembra, kada će prema pravilima biti uručena svim dobitnicima na dan smrti utemeljivača priznanja Alfreda Nobela.
Handke je napomenuo da će mu najveći problem biti kako da stigne do glavnog grada Švedske, imajući u vidu da u Francuskoj gde živi od srede traje štrajk, uključujući železničare i kontrolore letenja.
Od trenutka kada je saopšteno da je dobio priznanje književnik se posvetio pisanju besede, koju će održati sledećeg utorka. On je istakao da će u besedi biti reči isključivo o literaturi koja svojom dramatičnošću bez ideologije ispituje realnost.
Ništa ga nije omelo u tom nastojanju, pa ni vesti da su dva spoljna člana napustila Nobelov komitet od kojih švedska književnica i kritičarka Gun Brit Sundstrem zato što se nije saglasila s dodeljenom nagradom.
Mnogi me vole ili ne vole, ali ne verujem da ih je isto tako mnogo pročitalo moja dela„, poručio je Handke.
Švedska akademija je ovih dana potvrdila da ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost odlazi u prave ruke i kritike ništa neće promeniti u programu, navode „Novosti“.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*