Počinje jedan od najvećih štrajkova u istoriji Francuske, moguća potpuna blokada zemlje

Foto: Geti

Francuska se priprema za najveći štrajk u poslednjih nekoliko decenija, a mnogi prognoziraju da će se čitava zemlja od danas naći u blokadi zbog obustave rada u svim sistemima javnog prevoza.

Moguće je da će štrajk potrajati sve do katoličkog Božića.
Foto: Geti
Polasci mnogih vozova već su otkazani, a ostali su drastično umanjili obim rada. U obustavu rada uključiće se i zaposleni u obrazovanju, policiji, sudovima, bolnicama i na aerodromima.
Poslednji put je štrajk ove potencijalne veličine održan 1995. godine, kada je zemlja stala na tri nedelje.
Problemi se očekuju i u međunarodnom saobraćaju. Svi vozovi „Evrostara“ otkazani su u periodu od 5. do 9. decembra. Tokom dana neće biti obavljena petina avionskih letova iz Francuske i u ovu zemlju.
U centru spora je kontroverzna reforma državnog penzionog sistema, koju je predsednik Emanuel Makron najavio u kampanji pred izbore 2017. godine. On želi da pojednostavi sistem odlaska u penziju, u kojem sada postoje 42 različita modela, i da ih svede na jedan. Ova promena imala bi značajan uticaj na javni sektor, koji je do sada imao specijalan tretman i mogućnost isplate kompenzacija za teže radne uslove.
Prema novom sistemu, bilo bi uvedeno bodovanje, što bi se odrazilo na starosnu granicu za odlazak u penziju i na finansijsku kompenzaciju u trenutku penzionisanja.
Na meti reforme posebno su se našli zaposleni u železnici, a njihov odgovor je jedinstven i oni se sada bore za zadržavanje penzionih prava.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*