Pirotski, staparski i sjeničko-pešterski ćilim upisati na listu svetske kulturne baštine

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk
BEOGRAD –

Država će do marta zvanično predložiti Unesku da na listu svetske kulturne baštine uvrsti i tri ćilima iz Srbije: pirotski, staparski i sjeničko-pešterski, najavila je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

„Sva tri ćilima su upisana u nacionalni registar i potrudićemo se da veće od marta predamo naše inicijative za upis na listu Uneska“, rekla je Mihajlović u Vladi Srbije, gde je predstavljen „Srpski salon“ koji je u saradnji sa NALED-om opremljen ručnim radovima.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Ona je rekla i da je početkom decembra upućena inicijativa Etnografskom muzeju da se zaštite pomenuta tri srpska ćilima.

U „Srpskom salonu“ su predstavljeni rezultata zajedničkih aktivnosti na očuvanju kulturnog nasleđa kao pokretača lokalne ekonomije i najavljeni dalji planovi u toj oblasti, a prisustvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, kao i žene koje se bave ručnim radovima.

Na skupu je rečeno da su upravo te žene napravile „kraljevski pojas“ za predsednika Kine Si Đinpinga koji mu je predat tokom posete Kini predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zatim pirotske ćilime koji su poklonjeni predsednicima Rusije i Francuske Vladimiru Putinu i Emenuelu Makronu, staparski ćilim za princa Čarlsa, kao i druge rukotvorine koje se poklanjaju stranim zvaničnicima.

Mihajlović je rekla da je od pokretanja projekta „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područijima“ u 2017. godini do sada zaposleno njih 698.

Podsetila je da je pored tog projekta, a zahvaljujući saradnji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Etno mreže i NALED-a u Vladi Srbije opremljen „Srpski salon“.

„Pokazali smo da možemo i na ovaj način da čuvamo kulturno nasleđe i zaposlimo žene na selu. Zato što je 50 odsto žena na selu, koje su potpuno radno sposobne, formalno nezaposleno.

One jesu ugrožene u tom smislu i nastavićemo da im pomažemo, poručila je Mihajlović.

Mihajlović je najavila da će pokrenuti inicijativu da se što pre nađe u javnoj raspravi i nacrt zakona o zanatstvu i da će se o tome razgovarati sa Ministarstvom privrede.

„To će biti zajednička inicijativa najmanje dva ministarstva. Takođe, NALED, je pokrenuo da imamo čuvare tradicije u lokalnim samouprava, na čemu ćemo raditi u 2020. godini“, kazala je Mihajlović, te dodala da bi trebalo otvoriti i gradsku etno galeriju.

Ona je čestitala svim ženama koje su se uključile u taj projekat i poručila da ima još puno mogućnosti za ekonomsko osnaživanje žena i da još mnogo njih može da se priključi tom projektu.

Vukosavljević je rekao da je u decembru potpisano zajedničko uputstvo ministarstava kulture i građevinarstva kojim se osigurava poštovanje prostornih i urbanističkih planova uz očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa, a raspisan je i konkurs „Gradovi u fokusu“ namenjen revitalizaciji infrastrukture u oblasti kulture.

Ministar je konstatovao da je Srbija u poslednjih 10 godina napravila velike korake po pitanju očuvanja materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasledja.

IZVOR:RTV

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*