Počela je konferencija „Vojvodina u 2020“: Ištvan Pastor – Ova godina će za Vojvodinu biti prosperitetna godina

Konferencija “Vojvodina u 2020” počela je danas u Velikoj sali Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Konferencija je postala prepoznatljiva kao događaj koji otvara pitanja od značaja za razvoj Vojvodine u narednoj godini, o čemu kroz panele govore čelni ljudi Vlade Vojvodine, ambasadori, ekonomisti i vodeći privrednici iz Vojvodine.

Na samom početku, prisutnima se obratio Robert Čoban, direktor kompanije „Color Media Communications“, koji je uveo u temu konferencije i panela.

Podsetio je na neke od najvećih izazova sa kojima će se Vojvodina susresti do kraja godine, podsetio je da smo kroz panele prepoznali značaj razgovora i sa predstavnicima opština, ne samo gradova, kako bismo čuli šta su oni uradili, a možda bi trebalo i neko drugi.

– Duboko verujemo da je poljoprivreda važna – podsetio je Čoban, rekavši da se sada najčešće govori o IT industriji i digitalnim temama.

– Verovatno većina vas nije čula za srebrnu ekonomiju, a tiče se naših starijih sugrađana. Verujemo da je razgovor na tu temu bitan i u Vojvodini, mislimo i na godine odlaska u penziju i na mnoge druge teme – rekao je on danas na konferenciji.

Prisutnima se, zatim, obratio Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

– Veliki je to izazov i velika odgovornost za godinu koja je tek počela, suočavanje sa situacijom. Sa jedne strane je realnost u kojoj se nalazimo, pa realnost u kojoj se nalaze oni oko nas, ono što mislimo da možemo realizovati, ono što drugi misle o nama, i na kraju su eventualno one prave – rekao je on.

– Ova godina će za Vojvodinu biti prosperitetna godina. Mislim da je potupno realno da se nastave oni trendovi i oni tokovi koji su počeli prethodnih godina. Ne vidim razlog da bi trebalo da budu prekinuti – rekao je dodavši da je ubeđen da smo mi ovde u Vojvodini dovoljno mudri, odgovorni i prema sebi i drugima.

– Očekujem značajne rezultate na razvoju velikih infrastrukturnih projekata. Što se tiče privrednih aktivnosti, mislim da će one biti u trendu koje smo imali u prethodnom periodu – rekao je Pastor na kraju.

Na kraju se obratio Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, koji je otvorio konferenciju.

– U ovu godinu ulazimo sa rezultatima koji bi trebalo da obezbede građanima Vojvodine da žive bolje – počeo je predsednik pokrajinske vlade svoje obraćanje.

– U 2020. godini nastavićemo da realizujemo poslove koji su od interesa za sve građane. Ja bih danas otvorio tri teme: pitanje zaštite životne sredine – rekao je danas na konferenciji, podsetivši da je prošle godine usvojena deklaracija o njenoj zaštiti.

Rekonstrukcija zdravstvenog sistema – druga tema, pa i pitanje ekonomskog razvoja manje razvijenih opština.

– Naš osnovni zadatak će i dalje biti da manje dajemo onima koji imaju novca, a više dajemo onima koji nemaju.

Mirović je napomenuo je da važna tema i odlazak stanovništva, pogotovo sa sela.

Na kraju, rekao je da želi da ohrabri celu javnost u cilju zajedničkog i koordinisanog rada.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*