Podignuta optužnica protiv Netanjahua za korupciju

oto: Screenshot

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit zvanično je optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja.

To je prvi put u istoriji te države da je aktuelni premijer optužen za mito, navode izraelski mediji.
Netanjahu je sve vreme poricao da je bilo šta loše učinio i da je žrtva lova na veštice koji su organizovali mediji i policija.
oto: Screenshot
Takozvani slučaj 4000 smatra se najozbiljnijim i tiče se navodnog dogovora o mitu izmedju Netanjahua i biznismena Šaula Eloviča koji kontroliše telekomunikacioni gigant Bezek i novinski sajt te kompanije. Netanjahu je, prema optužnici, kao ministar komunikacija uticao na donošenje propisa od kojih je taj biznismen imao koristi u visini od 500 miliona dolara. U zamenu za to Netanjahu i njegova supruga Sara su tražili da se o njima povoljno izveštava na novinskom sajtu te kompanije.
Druga dva slučaja 1000 i 2000 tiču se skupih poklona, cigara i boca šampanjca, koje je Netanjahu dobijao od bogatih biznismena i dogovora sa izdavačem tiražnog lista da takodje povoljno izveštava o Netanjahuu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.
Ovo se dogadja u vreme političkog zastoja nakon dve runde parlamentarnih izbora posle kojih mandatari nisu uspeli da obrazuju vladu. Optužbe prete dugotrajnoj Netanjahuovoj vlasti mada po zakonu ne mora da podnese ostavku dok se vodi postupak protiv njega. On će, medjutim, biti pod političkom pritiskom da to učini.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*