U Banjaluci obilježavanje Dana ulaska srpske vojske 1918.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. (Foto: Arhiv)

U Banjaluci će danas, u organizaciji odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije, biti obilježen Dan ulaska srpske vojske 1918. godine.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. (Foto: Arhiv)

Obilježavanja ovog značajnog istorijskog događaja počeće u 10.30 časova služenjem parastosa u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja za nestale i poginule srpske borce u Prvom svjetskom ratu.

U 10.50 časova biće položeni vijenci i cvijeće na spomenik banu Svetislavu Milosavljeviću, a među onima koji će odati poštu biće i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine poslanici Nataša Radulović, Davor Šešić i Andrea Dorić.

Za 11.00 časova predviđen „Marš slobode srpske vojske“. Riječ o performansu u kojem će se glumci i statisti u originalnim uniformama srpske vojske sa tadašnjim zastavama kretati od Parka Petar Kočić, preko Trga Krajine, Gospodskom ulicom do Gradske skupštine i porte Hrama Hrista Spasitelja. Marš će pratiti folklorna društva i građani Banjaluke.

Za 11.20 časova ispred Hrama Hrista Spasitelja predviđen je simboličan doček komandanta srpske vojske, koji će sa predsjednikom Narodnog vijeća grada Banjaluke 1918. godine održati pozdravni govori na bini.

U 11.45 časova počeće umjetnički program i obraćanje zvaničnika.

Srpska vojska je nakon proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine za samo 45 dana prešla više od 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd i cijelu Srbiju, a 21. novembra, na Aranđelovdan svečano ušla u Banjaluku.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od kojih 53 odsto muškaraca dobi od 25 do 45 godina.

IZVOR:RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*