Podignuta optužnica protiv predstavnika firmi koje su lažirale radove u Betaniji

Foto: 021.rs

Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv predstavnika tri firme koje su u periodu od 2008. do 2013. lažirale radove na rekonstrukciji Betanije, saznaje 021.

Foto: 021.rs
Reč je o zloupotrebi službenog položaja koju je istraživalo tužilaštvo, a sumnjičilo odgovornu osobu preduzeća „Kovačević“ R. K. (56), odgovornog izvođača radova „Alpine“ iz Beograda O. Š. (59) i predstavnika firme „Arhness“ M. J. (77).
Za krivično delo za koje se terete preti zatvorska kazna u trajanju od dve do 10 godina.
Kako je 021 istraživao, oni su uhapšeni u okviru policijske akcije „Pluton 2“, a pod sumnjom da su zloupotrebama i plaćanjem nikada izvedenih radova oštetili Klinički centar Vojvodine i Fond za kapitalna ulaganja APV (sada Uprava za kapitalna ulaganja APV) za skoro 300 miliona dinara.
Kako za 021 navodi zamenica javnog tužioca Ksenija Dajanović, tužilaštvo je podizanjem optužnice 13. marta protiv ove tri osobe završilo svoju istragu.
„Od tog datuma, optužnica se sa svim dokazima nalazi na potvrđivanju u Vanraspravnom veću Višeg suda u Novom Sadu“, navodi Dajanović.
Sumnja se da je ovaj trojac pečatom overio 10 radova na dogradnji porodilišta, a koji nikada nisu izvedeni. Na originalan ugovor bila su dva aneksa, a potpisivala ih je u ime „Alpine“ osumnjičena O. Š. U ime glavnog nadzornika radova, firme „Arhness“, papire je potpisivao pomenuti M. J.
Interesantno je da se finansijer, Fond za kapitalna ulaganja, ugovorom obavezao da će sve radove na Betaniji finansirati u skladu sa stvarno izvedenim radovima.
Inače, nadzornik na ovim radovima, „Arhness“, godinama je dobijao na tenderima razne poslove na nadzoru u Kliničkom centru Vojvodine.
Takođe, interesantno je da „Alpina“ ni u jednom trenutku nije svojim finansijerima spominjala bilo kakve podizvođače, tačnije GP „Kovačević“, za koji se sumnja da je iz cele priče izvukao najviše novca na nikada izvedene radove. To znači da, u suštini, nikada nije postojala prava kontrola onoga što se gradilo i plaćalo novcem građana.
Deo Betanije koji je ovim nikada izvedenim radovima oštećen predstavlja lamele B i C u okviru klinike. Ove lamele trenutno su pod rekonstrukcijom i izgradnjom, a očekuje se da radovi vrlo brzo budu završeni. Izvodi ih „Tehno inženjering“, „Gat“ i „DBS doo Beograd“ po ceni od 189,2 miliona dinara sa PDV.
Autor: Gorica Nikolin – gorica@021.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*