Poljoprivrednicima 2,6 milijarde dinara, od ponedeljka mogu da konkurišu za jeftine kredite

Foto: Pixabay

Privatna preduzeća moći će od ponedeljka da konkurišu za jeftine kredite, a ukupna suma novca za koju država garantuje iznosi dve milijarde evra, saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali, nakon sastanka tima za implementaciju ekonomskih mera za podršku privredi tokom pandemije korona virusa.

Foto: Pixabay
Na sastanku tima doneta je odluka o podršci poljoprivrednim gazdinstvima kojima će biti omogućeno da dobiju dodatnih 2,6 milijardi dinara podrške preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede. Obe odluke koje su danas donete biće prosleđene Vladi Srbije koja će ih sutra usvojiti.
Dve važne odluke smo doneli, odluke koje smo i obećali da ćemo doneti tokom ove nedelje, a to je usvajanje uredbe o primeni garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra„, rekao je Mali.
Poslednjih nekoliko dana, kaže, ekonomski štab je na ovim uredbama radio zajedno sa Narodnom bankom Srbije i poslovnim bankama. Prva uredba, koja se odnosi na sredstva namenjena preduzećima, sutra će se naći na sednici Vlade Srbije i već od ponedeljka se kreće u njenu implementaciju.
To znači da će preduzećima u privatnom sektoru na raspolaganju biti jeftini krediti u ukupnom iznosu od dve milijarde evra za koje garantuje Srbija već od ponedeljka„, rekao je Mali.
Druga uredba koja je danas doneta i sutra ide na usvajanje na Vladu Srbije je Uredba o podršci poljoprivrednim gazdinstvima. Reč je o dodatnih 2,6 milijardi dinara koje idu preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.
Ekonomske mere se primenjuju na ona poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, odnosno za ona gazdinstva koja rade kao preduzetnici.
Autor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*