Popović: U Crnoj Gori se sprovodi identitetski genocid nad Srbima

RTV
BEOGRAD –

Predsednika Srpske narodne partije Nenada Popović je danas, na najveću srpsku slavu, Nikoljdan, poslao najsnažniju podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i sunarodnicima u Crnoj Gori, koji u subotu, 21. decembra u Nikšiću, na velikom Crkveno-narodnom saboru, kako ističe, brane od otimanja Ostrog, Svetog Vasilija Ostroškog i sve srpske svetinje u Crnoj Gori.

„Režim u Podgorici priprema teren da Skupština Crne Gore usvoji zakon kojim će biti legalizovano otimanje naših manastira i svetinja u Crnoj Gori. Time se nastavlja bestijalni progon Srpske Crkve i svega što se zove srpsko u toj staroj i ponosnoj državi, nastaloj na temeljima pravoslavlja, junaštva, kosovskog zaveta i hrabrosti Obilića“, naveo je Popović u izjavi za javnost.

„Taj najgori antisrpski režim, koji se posle ustaške NDH pojavio na prostorima Balkana, želi, i to baš u ovoj godini, kada čitavo srpstvo slavi osam vekova autokefalnosti naše Crkve, da zatre Svetosavlje u zemlji rođenja Stefana Nemanje“, tvrdi Popović.

RTV

Taj režim, smatra on, koji je mimo narodne volje uveo Crnu Goru u NATO pakt, vojni savez koji je građane Crne Gore besomučno bombardovao, „sada proganja srpsko pismo, jezik i kulturu, srpske pisce, nastavnike i profesore“.

„I ne samo to, već sprečava svakoga ko se izjašnjava Srbinom da radi u javnoj upravi. Sve ovo ukazuje da vlasti u Crnoj Gori sprovode svojevrstan identitetski genocid nad našim narodom, a kruna toga je agresivno obrušavanje na Srpsku Crkvu, znajući da je ona najvažniji i najjači duhovni oslonac narodu i istinski čuvar identiteta i svetosavskog nasleđa Crne Gore“, naveo je predsednik SNP.

Zbog toga je, prema njegovom mišljenju, ovo trenutak kada se mora prekinuti ćutanje države Srbije i njenih institucija o ovom pokušaju jednog od najsnažnijih udara u istoriji na naš narod i na našu crkvu.

„Mi, ova generacija Srba i Srbija, ne smemo dozvoliti da se pred našim očima otima Ostrog i Sveti Vasilije, i da se predaje nekakvim raspopovima, koji se proglašavaju takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Tom režimu moramo konačno da kažemo da se sa ovim pitanjem ne sme igrati i da je ovo naša crvena linija“, naveo je Popović.

Sada moramo, istakao je on, svi da podržimo naš narod u Crnoj Gori i da sačuvamo naše svetinje, jer „ako danas dozvolimo da nam otimaju Svetog Vasilija i njegov Ostrog, sutra će nam uzeti i Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku, Devič i sve svetinje na Kosovu“.

„I neće se zaustaviti sve dok Srbi na Balkanu i njihova matica Srbija, koja se danas ponovo diže, jača i obnavlja, ne budu konačno urušeni i poniženi“, zaključio je Popović.

Jeremić: Povući zakon o slobodi veroispovesti

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pozvao je danas vlast u Crnoj Gori da povuče „diskriminatorski“ zakon o slobodi veroispovesti iz procedure, a sve kojih se taj zakon tiče na uzdržanost i smirivanje tenzija.

Jeremić je u pisanoj izjavi naveo da zakon o slobodi veroispovesti, koji se sprema da donese vlast u Crnoj Gori, nije ni zakon o slobodi niti zakon o veroispovesti, već zakon kojim se „gaze ljudska prava, poništava identitet Srba u Crnoj Gori i otima imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC)“.

„Nameru da ovo sprovode u delo ima režim Mila Đukanovića, koji je u prisnom zagrljaju sa Aleksandrom Vučićem, sa kojim deli savetnike, poslovne partnere i finansijske interese“, rekao je Jeremić i dodao da Vučić, dok obećava „svetlu budućnost za svekoliko srpstvo“, nema ni reči zamerke za ono što radi njegov partner u Crnoj Gori.

„Jasno je da oni neguju identičan odnos nepoštovanja prema ljudskim pravima, imovini koja im ne pripada i identitetu koji im nije po volji. Vučiću, kao i Đukanoviću, sasvim je prirodno da se donose zakoni, a da se ne pitaju za mišljenje i stav oni kojih se ti zakoni najviše tiču“, ukazao je Jeremić.

Navodeći da se zakon svakako tiče i najveće verske zajednice u Crnoj Gori – SPC, Jeremić je rekao da bi valjalo da Vučić bude spreman bar da nacionalni interes stavi ispred ličnog i da u ovom slučaju potisne u drugi plan svoje lukrativne odnose sa Đukanovićem.

„Ako to ne učini, jasno je da otvara vrata identičnom scenariju na Kosovu i Metohiji“, ocenio je Jeremić.

IZVOR:RTV

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*