Poskupljuje bela tehnika; rezervni delovi i transport podigli cene

NOVI SAD: Od kako je počela pandemija kovid-9 poskupljenja su postala uobičajena pojava i gotovo da nema proizvoda koji nije poskupeo bar malo.
bela tehnika pixabay.
Foto: pixabay.com

Tako je i s belom tehnikom čije je moguće poskupljenje najavljeno prošlog meseca, a treba reći i da su cene ovih aparata od početka godine već išle na više. Za koliko procenata će biti skuplji električni uređaji potrebni svakom domaćinstvu u prodavnicama za sada ne mogu sa sigurnošću da kažu, ali gotovo bez izuzetka tvrde da će novih, viših cena biti. Ipak, skok cena neće biti automatski ni u svim radnjama već će ih trgovci nivelisati kako im bude stizale nove narudžbine.

– Poskupljenje ne bi trebalo da bude veće od deset odsto, a najverovatnije da će cene ići gore od tri do osam odsto – kazao je za “Dnevnik” direktor  prodaje u “Gigatronu” Predrag Manojlović. – Od kada je počela pandemija, svaka nova isporuka električnih aparata je skuplja u odnosu na predhodnu. Višestruko je poskupeo kontejnerski saobraćaj pa umesto nekadašnjih 1.500 dolara sada prevoz robe kontejnerima iz Kine, odakle stiže repromaterijal, košta 18.000 dolara. Poskupeli su i rezervni delovi, čelik, aluminijum, bakar … što je uticalo na to da se, praktično, svi električni aparati: veš mašine, šporeti, mašine za pranje sudova, mašine za sušenje veša… prodaju na domaćem tržištu po višim cenama od oko najmanje stotinu dinara, pa do oko 3.000 dinara.

Po njegovim rečima, nove više cene ne utiču mnogo na promet jer se aparati za domaćinstvo kupuju iako su poskupljenja češća od kada vlada pandemija koronavirusa.

– Ponuda je raznovrsna i svaki kupac može da bira spram svojih primanja – kaže Manojlović.


Za kućni aparate uglavnom keš

Bela tehnika, pogotovo mali kućni aparati, kažu trgovci, plaća se gotovinom. Ipak, ima dosta kupaca koji, umesto bankarskih kartica, pazare na odloženo, koristeći čekove.

Retko koja mušterija kupuje belu tehniku preko bankarskog kredita, a na to se odlučuju uglavnom kupci koji pazare više aparata ili one najskuplje.


A u radnji su cene šarolike i zavise od mnogo faktora, pa se, recimo, šporeti mogu kupiti već za oko 20.000 dinara, a neki modeli koštaju i 100.000 dinara. Mašine za pranje sudova različitih proizvođača koštaju od 25.000 do 32.000 dinara. Oni koji nameravaju da kupe kombinovani frižider mogu to da urade ako izdvoje 23.000 dinara, ali ima i modela koji koštaju čak milion dinara.

Slično cene su i u drugim trgovinama, a trgovci navode da je sada nešto manja ponuda nego što je to bilo pre pandemije, ali potrošači to, uglavnom, ne osete jer je ponuda, svakako, dobra. Naime, u radnjama se prodaju električni aparati različitih proizvođača i dešava se da nema baš svih robnih marki, ali izbor postoji pa kupci uvek nađu ono što im odgovara. Trgovci ukazuju i da su nivelacije cena česte i stižu s gotovo svakom novom isporukom.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*