Potvrđeno još 10 obolelih od koronavirusa na kruzeru; Srpkinja na brodu: Dežuramo bez maski

EPA-EFE/EDDY LEMAISTRE
SANTA KLARITA/BEOGRAD –

Svih 10 osoba sa kruzera Dajmond princes, usidrenog kod Japana, koje su danas testirane na koronavirus, bile su pozitivne, potvrđeno je za Tanjug iz američke kompanije Princess cruises, čije je brod vlasništvo.

Putnici kod kojih je virus potvrđen juče prebačeni su u obližnje bolnice radi daljeg testiranja i lečenja. Među zaraženim putnicima su državljani Japana, SAD, Kanade, Novog Zelanda i jedan putnik sa Tajvana, a većina je u 60-tim i 70-tim godinama, prenosi AP.

EPA-EFE/EDDY LEMAISTRE

Svi naši državljani, kojih je 14 na ovom brodu, među kojima je desetoro zaposlenih, su dobro, prenela je Tanjugu Suzana Bogojević, sestra srpske državljanke N.M. koja se trenutno sa mužem N.M. nalazi na kruzeru gde je zaposlena u prodavnici.

Brod se danas približio obali kako bi preuzeli dopremljene namirnice, a Bogojević kaže da joj je sestra rekla da je svim zaposlenim na ovom prekookeanskom brodu koji je pod karantinom, juče menadžment naredio da dežuraju po hodnicima kako putnici ne bi izlazili iz kabina.

Prema njenim rečima, sestra je zabrinuta, jer zaposlenima nije obezbeđena odgovarajuća zaštitna oprema poput maski za lice ili rukavica, niti su obučeni za adekvatno postupanje u ovakvim situacijama.

Na pitanja koja je Tanjug uputio kompanije „Princes kruzis“ da li je tačno da zaposleni nemaju adekvatnu opremu, a da su neki od njih u obavezi da dostavljaju hranu putnicima, dežuraju kako oni ne bi napuštali kabine… da li je osoblje edukovano za ovakve situacije, kompanije nije konkretno odgovorila.

„Na brodu se trenutno nalazi pet članova medicinskog osoblja, koje podržava tim naše zdravstvene službe na kopnu, kao i javne zdravstvene ustanove širom sveta. Dodatnu pomoć pružiće naše dodatno medicinsko osoblje u luci Jokohama“, naveli su iz kompanije na pitanje postoji li adekvatna medicinska pomoć i podrška na ovom brodu.

Dodali su da je posada vrhunski obučena u oblasti bezbednosti i javnog zdravlja, kao i da se primenjuju dodatne mere dogovorene sa lokalnim zdravstvenim službama kako bi se odgovorilo zahtevima aktuelne situacije.

Uz podsećanje da je japansko ministarstvo zdravlja izdalo uputstvo da putnici ostanu u svojim kabinama, Princes kruzis ističe da se, u dogovoru sa lokalnim zdravstvenim vlastima radi na tome da se svakom putniku omogući da provede određeno vreme na otvorenom.

Kompanija navodi i da se obezbeđuju dodatne mogućnosti za zabavu putnika u sobama.

Sa današnjim slučajevima, ukupan broj obolelih od koronavirusa na brodu koji se nalazi u dvonedeljnom karantinu porastao je na 20, nakon što je juče potvrđeno 10 slučajeva.

Putnici kod kojih je virus potvrđen juče prebačeni su u obližnje bolnice radi daljeg testiranja i lečenja. Na brodu Dijamantska princeza nalazi se 3.700 ljudi koji su u dvonedeljnom karantinu u svojim kabinama.

Rezultate testa očekuje još 171 osoba kod kojih su primećeni simptomi bolesti ili su bili u kontaktu sa čovekom kome je dijagnosticiran koronavirus pre nego što je napustio brod u Hongkongu.

Na drugom kruzeru koji se usidrio u terminalu Kai Tak u Hong Kongu u karantinu se nalazi više od 1.800 putnika.

Na prethodnom putovanju istog broda zaražena je jedna osoba koja je putovala od Kine do Vijetnama i nazad. Kasnije, tokom putovanja, potvrđeno je da su još tri putnika zaražena.

Svi putnici su se iskrcali 24. januara u Kini i Hong Kongu, a posada putnika je potom krenula na sledeće putovanje, sa kog se u Tajvan vratila 4. januara.

I jedan državljanin BiH na kruzeru Diamond

Na kruzeru Diamond Princess, koji je stavljen u karantin zbog koronavirusa, nalazi se i jedan državljanin BiH, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

„Prema informacijama kojima raspolaže Ambasada BiH u Tokiju, reč je o članu posade kruzera. Navedena osoba ima kontakt sa predstavnicima naše Ambasade u Tokiju te ukoliko bude tražila konzularnu zaštitu, biće joj omogućena“, rekli su iz tog resora sarajevskom portalu Klix.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*