Predsedniku Miroviću uručeno priznanje „Blaško Rajić“ za doprinos razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca

POKRAJINSKA VLADA

Svečanom sednicom u Pokrajinskoj vladi obeležen je nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine, u znak sećanja na 23. februar 2003. godine, kada je izabran prvi nacionalni savet Bunjevaca. Tom prilikom, predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću uručeno je priznanje „Blaško Rajić“ za doprinos razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca.

POKRAJINSKA VLADA

„U ime Pokrajinske vlade i u lično ime zahvaljujuem na priznanju koje nosi ime Blaška Rajića, jedne od ključnih ličnosti Velike narodne skupštine iz 1918. godine, na kojoj je trajno definisana naša zajednička sudbina. Njegova uloga i uloga bačkih Bunjevaca u tom epohalnom događaju uvek će biti jedan od svetionika u istoriji, ne samo AP Vojvodine, već i Republike Srbije u celini“, kazao je predsednik Mirović.

Čestitajući praznik, Mirović je istakao da tu ulogu niko i nikada neće moći ni da izbriše, ni da zaboravi.

„Bio je to najsvetliji primer zrelosti i državotvornosti naizgled malog, ali samosvesnog i odgovornog naroda u velikom istorijskom trenutku i u prelomnom istorijskom vremenu. Hvala vam na tome i ostanite ono što ste oduvek bili i što i danas jeste – ponosan narod koji čuva i ceni sebe i uvažava i poštuje sve druge s kojima na ovom prostoru živi vekovima“, dodao je Mirović.

POKRAJINSKA VLADA

„Okupili smo se danas, u Pokrajinskoj vladi, da obeležimo 17 godina od osnivanja prvog saziva Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i povodom 102 godine od Velike narodne skupštine 1918. godine, na kojoj  su učestovala 84 bunjevačka delegata“, izjavila je predsednica Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić.
„Hvala predsedniku Pokrajinske vlade na podršci da ovu sednicu održimo u znak poštovanja  prema našim precima i njihovim delima, kao i na želji da posle jednog veka pokažemo da smo tu i da svoje ime, kulturu i jezik i dalje čuvamo. Mi drugu državu osim Srbije nemamo i zato su naše nade i potrebe upućene njoj. Hvala svima koji pomažu u tome da se bunjevačko ime čuje i čuva“, kazala je predsednica Suzana Kujundžić Ostojić.

„Matica srpska mnogo pažnje posvećuje lepotama i različitostima naše Vojvodine, a Bunjevci su svakako deo tog našeg bogatstva. Nas je prošlost 1918. godine spojila, a verujem da ćemo te dobre odnose negovati i graditi i da će to biti trajna obaveza svih nas“, istakao je predsednik Matice srpske Dragan Stanić, kome je na svečanosti uručeno priznanje „Mara Đorđević Malagurski“ za poseban doprinos književnosti i kulturi Bunjevaca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*