Pripadnici Vojske Srbije na vežbi u Grčkoj

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije učestvovali su na taktičkoj vežbi specijalnih jedinica Vojske Srbije, Oružanih snaga Grčke i Nacionalne garde Kipra „Soko 21“ (Falcon 21), koja je od 29. novembra realizovana na poligonima u Republici Grčkoj.

Tokom desetodnevnog uvežbavanja realizovani su različiti sadržaji obuke iz domena specijalnih operacija, poput taktičkih gađanja u dnevnim i noćnim uslovima, borbe u urbanoj sredini i prostorijama, izrade prolaza u zabarikadiranim objektima, pružanja prve pomoći i samopomoći, medicinske evakuacije, veranja, padobranskih skokova i desanta iz helikoptera primenom različitih tehnika.
U završnom segmentu obuke izvedena je taktička vežba koja je obuhvatila sve sadržaje obučavanja i pokazala visok stepen obučenosti i koordinacije pripadnika specijalnih snaga zemalja učesnica.
Trilateralna vežba „Soko 21“ zvanično se završava sutra uručenjem sertifikata o učešću i padobranskih značaka za ostvarene skokove.
Učešćem na ovoj i sličnim vežbama unapređuju se sposobnosti specijalnih snaga Vojske Srbije za realizaciju kompleksnih protivterorističkih operacija i efikasan odgovor na potencijalne izazove, rizike i pretnje i dalje jača vojno-vojna saradnja sa oružanim snagama partnerskih država.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*