Subotica se priključila realizaciji projekta „Zelena Srbija“

Grad Subotica danas je bio domaćin ekološke, društveno-odgovorne kampanje „Zelena Srbija”, koju Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) realizuje u saradnji sa kompanijom „Color Media Communications“, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. U parku u naselju „Prozivka“, tri od ukupno 20 sadnica crvenocvetnog kestena, japanske ukrasne trešnje i piramidalnog graba zasadili su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, ambasador Austrije u Beogradu, Nikolaus Luteroti, i direktor SRBATOM-a, Slađan Velinov.

zelena, srbija, 1

 

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, podvukao da je grad Subotica, kao i država Srbija, izuzetno posvećen zaštiti životne sredine i da je subotička lokalna samouprava tokom ove godine realizovala nekoliko značajnih akcija vezanih za uređenje životne sredine.

 

„Krajem marta uklonili smo divlju deponiju između Starog Žednika i Đurđina, a u aprilu smo započeli veliku akciju sadnje drveća u dvorištima vrtića i škola, u saradnji sa ’Goranskim rasadnikom’ koji je donirao više od 2.000 sadnica. U saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, u septembru smo uklonili divlju deponiju u Donjem Tavankutu, a ovih dana uklanjamo i veliku deponiju u Mesnoj zajednici ’Zorka’. Kroz nacionalni projekat ’Čista Srbija’ Subotica će dobiti 110 kilometara nove kanalizacione mreže i dva nova prečistača otpadnih voda, u mesnim zajednicama ’Čantavir’ i ’Bajmok’. Veoma je značajno to što će u okviru ovog projekta biti rešen i višedecenijski problem, ne samo Mesne zajednice ’Prozivka’ već i grada Subotice, neprijatnih mirisa iz otvorenog kanala koji se nalazi iza ovog parka. Želeo bih da ovakvih akcija, kojima podižemo svest naših građana o značaju zaštite životne sredine, bude sve više“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ambasador Luteroti je izrazio zadovoljstvo što ambasada Austrije u Beogradu podržava projekat „Zelena Srbija“.

 

„Sadnja  drveća je poput novog oživljavanja, vraćanja jednog života i jedan od najboljih načina da se borimo protiv klimatskih promena i propadanja životne sredine. Nadam se da će sadnja drveća, kao simbol očuvanja naše životne sredine, doprineti da Subotičani uživaju u ovom parku. Za nas, kao predstavnike ambasade Austrije u Srbiji, veliko je zadovoljstvo što učestvujemo u ovom projektu i nadamo se da ćemo biti pozvani na još mnogo akcija koje se odnose na zaštitu životne sredine“, istakao je ambasador Nikolaus Luteroti.

Direktor SRBATOM-a, Slađan Velinov, kazao je da je Direktorat povezivanjem državnih institucija i lokalnih samouprava sa najboljim praksama drugih prijateljskih zemalja, kroz niz ekoloških aktivnosti, dao primer da možemo i sami nešto uraditi, posaditi novu biljku, stablo ili obogatiti već postojeće parkove i zelene površine.

 

„Takođe, kroz aktivnost projekta ’Zelena Srbija’ do sada smo doprineli ozelenjavanju skoro 20 gradova naše zemlje  u kojima je zasađeno više stotina različitih vrsta stabala. Nadamo se da  će stabla koja danas zasadimo doprineti  zdravijoj i lepšoj životnoj sredini Subotice, njenoj lepoti koju već krasi šarm stare Evrope i harmonija različitosti“, rekao je Velinov.

U ime partnera kampanje „Zelena Srbija”, prisutnima su se obratili i direktor Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, Roland Kokai, i regionalni direktor za Vojvodinu OTP banke Srbije, Boris Radnić.

 

Uoči sadnje sadnica u parku u naselju „Prozivka“, gradonačelnik Stevan Bakić sa saradnicima sastao se u Zelenoj sali Gradske kuće sa Njegovom ekselencijom, ambasadorom Nikolausom Luterotijem, i direktorima, Slađanom Velinovim i Rolandom Kokaijem.

U okviru projekta, koji se već drugu godinu zaredom sprovodi,  sadnja drveća se organizuje u deset gradova i opština Srbije. Do sada je u 2021. godini projekat realizovan u Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, Priboju, Topoli, Kikindi, Sremskim Karlovcima, Požarevcu i Kragujevcu. Subotica je deveti po redu grad koji se priključio ovom društveno-odgovornom projektu.

 

Partneri kampanje „Zelena Srbija” su Javno preduzeće „Vojvodinašume“, OTP banka Srbije i kompanije „Lidl“ i „Telenor“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*