Problem sa elektronskim dnevnikom, sumnja se na hakerski napad? Roditelji nisu mogli da vide ocene đaka, a nastavnici da ih upišu

Foto Ž.Knežević

Poteškoće možda izazvale hiljade istovremenih ulazaka u sistem

Foto Ž.Knežević

MNOGI roditelji, ali i nastavnici, imali su problem prethodnih dana da pristupe elektronskom dnevniku – jedni da vide ocene đaka, a drugi da ih upišu. Tačan uzrok nije obelodanjen, ali postojala je sumnja na takozvane DDoS hakerske napade, kojima se simulira preveliki broj ulaza, pa sistem „puca“.

Kao drugi mogući razlog navodi se da sistem ne može da podrži realno veliki broj ulaza nastavnika koji na kraju polugodišta upisuju ocene i sređuju dokumentaciju. U Ministarstvu prosvete nismo uspeli da dobijemo zvanično obrazloženje. Kada je uvođen es-dnevnik, iz Ministarstva su objašnjavali da on ima najviši stepen zaštite podataka, na tri nivoa, te da su šanse za upad u sistem zanemarljive.

– Hteo sam da proverim ocene, ali utorak i ponedeljak nisam uspeo da otvorim dnevnik – rekao nam je otac jedne učenice sedmog razreda.

Mreža je pred kraj polugodišta veoma opterećena, jer veliki broj nastavnika unosi ocene i obrazloženja u es-dnevnik. Mnogi od njih parelelno vode i „papirnu“ evidenciju, pa ocene u elektronski dnevnik unose povremeno. Takođe, i roditelji se pred kraj polugodišta intenzivnije interesuju za uspeh dece.

Problema sa unosom ocena bilo je i u Vojvodini, ali su svi učenici škola u pokrajini, koji su od utorka na zimskom raspustu, ocenjeni na kraju prvog polugodišta. To tvrde novosadski prosvetari, ističući da su prošle nedelje imali problema, ali smatraju, kako ističu, da nije reč o hakovanju es-dnevnika, već da je reč o softverskom problemu.

PROJEKAT OD 1,6 MILIONA EVRAUVOĐENjE elektronskog dnevnika republičku kasu koštalo je 1,6 miliona evra. Pilot-projekat je sprovođen u školskoj 2017/2018. godini, a potom je pokrenut glavni projekat. Ostalo je još oko 300 škola koje rade samo sa „papirnim“ dnevnicima, ali će i one uskoro biti elektronski opremljene.

– Tačno je da smo prošle nedelje imali problema sa unosom podataka, ali smatramo da je do toga došlo jer su hiljade nastavnika istovremeno unosile podatke – predočava direktor jedne novosadske škole. – Elektronski dnevnici su skoro pet dana „brljali“, odnosno bilo je problema sa unošenjem i brisanjem pogrešno unetih podataka, što je stvaralo zbrku i usporavalo rad. Sad je bolje, ali i dalje malo sporije radi.

On objašnjava da školski administratori pokušavaju da reše probleme, a da tehnička podrška sa višeg nivoa ne stiže uvek potrebnom brzinom.

Jovan Vukčević, načelnik Školske uprave Novi Sad, za „Novosti“ je rekao da im se zbog ovog problema nije obratila nijedna škola.

Školama je navodno prošle nedelje mejlom stigla poruka: „Dragi svi, neko je pokušao upad!“

POČINjE RASPUST

ĐACI u Vojvodini od danas su na zimskom raspustu koji se završava 15. januara. Zimski raspust za učenike u centralnoj Srbiji podeljen je u dva dela. Prvi deo je od 30. decembra do 7. januara, a drugi od 1. do 17. februara 2020. Time zimski raspust obuhvata i Dan državnosti 15. februara, pa drugo polugodište počinje u utorak 18. februara.

Prolećni raspust trajaće od 11. do 20. aprila. Za učenike u Vojvodini počinje dan ranije zbog Uskrsa po gregorijanskom kalendaru.

IZVOR:NOVOSTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*