Promocija Turijske kobasicijade na Trgu republike

Фото: Dnevnik.rs

Manifestacija „Turijska kobasicijada” biće organizovana od 28. februara do 1. marta u Turiji, a promocija manifestacije, održana  na Trgu republike, okupila je veliki broj građana koji su imali prilike da po povoljnim cenama kupe sveže i pečene kobasice.

Po rečima pomoćnika gradonačelnika Aleksandra Petrovića, naš grad je domaćin brojnim tradicionalnim gastronomskim manifestacijama, među kojima su „Čvarak fest”, „Pihtijada” u Rumenki, „Kupusijada” u Futogu…

Foto: Dnevnik.rs

– Ipak „najtradicionalnija” manifestacija, iako nema sedište u Novom Sadu, jeste „Turijska kobasicijada”, koja se održava proteklih 36 godina – kazao je Petrović, i pozvao građane da narednog vikenda uživaju u mirisima i ukusima Vojvodine. – Novi Sad je usputna stanica gastronomskom karavanu, odnosno promociji, jer su majstori kobasice pre nekoliko dana posetili Bačku Topolu, Sombor, Suboticu, za koji dan će se predstaviti i pozvati Beograđane da dođu u Turiju. Manifestacija će imati i humanitarni karakter, pa će 120 obroka biti donirano za Gerontološki centar na Novom naselju i za Udruženje distrofičara.

Sekretar Udruženja „Kobasicijada” Željko Popić rekao je da posetioce očekuje bogat i zanimljiv kulturno-umetnički program. On je naglasio da će „udarni” dan biti subota, 29. februar, kada će u 12 sati manifestacija biti svečano otvorena iznošenjem najduže kobasice, koja će ove godine biti 2.030 metara. Osim toga, tog dana će biti organizovana takmičenje u brzom jedenju kobasica, biraće se najteži čovek i posetilac iz mesta najudaljenijeg od Turije, dok će u 19 časova nastupiti Dragana Mirković.

Za učešće na takmičenju u pravljenju kobasica do sada se prijavilo blizu 20 timova, prijave će se primati do četvrtka, 27. februara, a kotizacija po ekipi je 4.000 dinara. Svaka ekipa dobiće četiri kilograma mesa i creva, a potrebno je da ponesu opremu za mlevenje i punjenje kobasica, kao i začine.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*