Prosvetari odbili ponudu Vlade Hrvatske

Foto: BETAPHOTO/HINA/Dario GRZELJ/MO

Više od 90 odsto hrvatskih nastavnika odbilo je ponudu predednika Vlade Andreja Plenkovića o povećanju plata i nastaviće štrajk, saznaje Index.hr.

Foto: BETAPHOTO/HINA/Dario GRZELJ/MO

„Po trenutno vrlo preliminarnim i nepotpunim, ali apsolutno neupitnim podacima koje polako, ali sigurno skupljamo, više od 90 odsto učitelja i nastavnika odbilo je ponudu Vlade o povećanju i uvođenju novih dodataka na dodatke na dodatke s osiguračem na dodatke i koeficijent s dodacima“, objavljeno je na stranici Nastavnici.org.

Potpuni rezultati referenduma učitelja i drugih prosvetnih radnika trebali bi da budu objavljeni na konferenciji za medije koja je zakazana za sutra u 11 sati.

Izjašnjavanje na fakultetima i naučnim ustanovama traje danas do 16 sati, najavio je član Velikog veća Sindikata nauke i visokog obrazovanja Igor Radeka koji veruje da će svi rezultati biti poznati večeras do 19 sati.

Vlada je nakon maratonskih pregovora ponudila obrazovnim sindikatima povećanje plata u 2020. za ukupno 10,4 odsto, ali nije prihvatila njihov zahtev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 odsto.

Plenković je posle sastanka, koji je trajao gotovo osam sati, rekao da su „ostvarili kvalitetan kompromis“, a kasnije je tumačio kako je paket koji je ponuđen sindikatima „zaista celovit, dobro smišljen i konzistentan“.

Na pitanje zašto ne pristaje na povećanje koeficijenata, nego nudi povećanje plata kroz rast osnovice i dodatke, odgovorio je da vlada ne može udovolji svim zahtjevima jer mora da gleda širu sliku, a prosvetari nisu jedini nezadovoljni svojim koeficijentima.

Sindikalni čelnici istakli su da vladina ponuda nije ono što su tražili, ali ne žele sami odlučiti o tome, već će konačnu odluku doneti učitelji i nastavnici na sindikalnom referendumu.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*