Proverava se da li je potpukovnik Vojske odavao podatke za novac

Youtube screenshot
BEOGRAD –

Na snimku sa ruskim vojnim obaveštajcem bio je potpukovnik Vojske Srbije Z.K. i naše bezbednosne službe proveravaju da li je on za novac odavao poverljive podatke, pišu Novosti.

List takođe navodi da se proveravaju i saznanja da je u ceo slučaj osim Rusa Georgija Klebana i Z.K. upleteno više osoba.

Prema pisanju Novosti, ovaj snimak iz Zemuna od prošle godine nije jedini snimak na kome je potpukovnik akter.

Youtube screenshot

U središtu delikatne obaveštajno-političke igre je bivši zamenik vojnog atašea ruske ambasade u Beogradu, pukovnik Georgij Kleban i pomenuti Z.K.

Na snimku koji je osvanuo na Jutjubu, zabeležen je susret ruskog agenta i njegove „srpske veze“, razmena kesa i primopredaja koverte sa novcem.

Iza kontroverznog video klipa odmah po objavljivanju stao je i bugarski nezavisni novinar Hristo Grozev, na Zapadu poznat kao „borac za istinu o štetnom ruskom obaveštajnom delovanju“, koji je dao i dublje pojašnjenje susreta sa snimka.

Poseban začin ovom slučaju, pored biografije proameričkog bugarskog novinara, daje i saznanje da je snimak pustila u javnost rumunska obaveštajna služba, koja važi za jednu od evropskih ispostava američkih obaveštajaca, pišu Novosti.

To je dovoljno za sumnju da je afera potekla sa Zapada, a da se njome „puca“ na saradnju, odbrambenu pre svega, Rusije i Srbije, kao i vojnu neutralnost naše zemlje, navodi list.

Aktivnost stranih službi u Srbiji, ali i u čitavom regionu, povećana je već duže od godinu dana, a spekuliše se da je u našoj zemlji aktivno najmanje 200 obaveštajaca.

Među najaktivnijim službama na ovim prostorima je britanski MI6, čije je delovanje uglavnom usmereno na „suzbijanje malignog uticaja Rusije“ na Balkanu.

Oni su, prema saznanjima Novosti, instalirali logističko obaveštajni centar u Sarajevu iz kojeg pokrivaju region, a reaktivirana su i dva njihova obaveštajna centra u Beogradu. Dodatna motivacija Britancima da utvrde obaveštajne pozicije u ovom podneblju jeste i to što bi politički uticaj mogao da im se smanji zbog izlaska iz EU. Britanska obaveštajna služba ima tesne veze sa obaveštajnom agencijom BiH, što je dospelo u javnost nakon izbijanja afere sa prisluškivanjem Milorada Dodika, ali preko njega i ključnih ljudi Srbije, uključujući predsednika Aleksandra Vučića.

Osim na pitanje odnosa prema Moskvi i Zapadu i pokušaja da se Srbija privuče na jednu od ove dve strane, interesovanje stranih agenata usmereno je i na rešavanje problema KiM, napominje list.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*