Puštena u rad vetroelektrana Senj, snage 156 megavata

(Video isečak)

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković pustio je danas u probni rad Vetroelektranu Senj, koju je ulaganjem od ukupno oko 200 miliona evra u okolini Senja i Brinja izgradila kineska kompanija Norinko, što je ujedno i najveća kineska investiija u čistu energiju u Hrvatskoj.

Vetropark, snage 156 megavata, prostire se na oko 60 kvadratnih kilometara i ima 39 vetroagregata pojedinačne snage četiri megavata. Procenjena proizvodnja na godišnjem nivou je 530 miliona kilovat časova, javila Hina, prenosi Tanjug.

Plenković je, zajedno s predstavnicima kineskog investitora, Vetroelektranu Senj pustio u probni rad na daljinu, pritiskom dugmeta, na svečanosti u zagrebačkom hotelu Šeraton.

Tom prilikom je rekao da taj projekat doprinosi zelenoj tranziciji, te da je ovo kinesko ulaganje jedinstvena investicija te vrste u regionu centralne i istočne Evrope, pri čemu Norinko postaje jedan od najvećih ulagača u zelenu ekonomiju u Hrvatskoj.

Plenković je ocenio da će 39 vetroagregata i godišnja proizvodnja na nivou od oko 0,5 teravatsati predstavljati bitan doprinos u ukupnoj proizvodnji električne energije u Hrvatskoj, dodajući da je jedan od glavnih ciljeva povećanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora na 30 posto već iduće godine.

Prema njegovim rečima, to će doprineti smanjenju uvoza električne energije, daljem niskougljeničnom razvoju, kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050. Takođe je rekao da su u proteklih pet godina kapaciteti vetroelektrana porasli za 65 posto.

Plenković je naveo da ovaj projekat ilustruje unapređenje odnosa Hrvatske i Kine, koji su se intenzivirali u okviru, kako je rekao, formata „Kina+17” o saradnji Pekinga sa zemljama centralne i istočne Evrope, ističući da je u 2020. bilateralna robna razmena iznosila 1.4 milijarde evra, te da je u ovoj godini ona još veća.

Okupljenima se obratilo i više predstavnika kineske kompanije, predstavnik kineske ambasade u Hrvatskoj, a također je pročitana i čestitka kineskog premijera.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*