Rekonstruisani „Pobednik“ vraćen na Kalemegdan

Rekonstruisana skulptura „Pobednika“ vraćena je na plato Gornjeg grada Beogradske tvrđave gde su jutros obavljeni završni radovi za predstavljanje ovog simbola srpske prestonice.

Spomenik, koji je juče dopremljen iz ateljea vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva, radnici su dizalicom uspravili i ogradili zaštitnom ogradom.
Foto: Screenshot
Remek-delo Ivana Meštrovića nalazi se u neposrednoj blizini postamenta i spremno „čeka“ građane koji će moći da ga pogledaju danas od 10 do 16 časova.
Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika rekla je za N1 da je restauracija Pobednika koštala oko 200.000 evra i da je spomenik morao da bude restauriran, jer je bio u lošem stanju.
Bilo je neophodna rekonstrukcija zbog stabilnosti, jer su mikropomeranja spomenika postojala od samog postavljanja. Temelji su stabilizovani, zatim je demontirana skulptura i transportovana u atelje…Radovi su bili spasavalački, bila je u toliko lošem stanju, a postojala je mogućnost i da skulptura padne„, rekla je.
„Pobednik“ će na postament biti vraćen sutra, a predviđeno je da cela operacija bude izvedena od 10 do 13 časova.
Na tom mestu nalazio se od 1928. godine, ali je vremenom pretrpeo znatna oštećenja kamenog postamenta i stuba, kao i same bronzane skulpture koja je imala mnogobrojne rupe od metaka i gelera, ali i pukotine koje su nastale usled prodora vode u skulpturu.
Povremeno su čišćeni grafiti i menjane fuge na postamentu, ali restauracija same skulpture nije rađena nikada, do 10. oktobra prošle godine kada je demontirana s postolja i prevezena u Smederevo.
U međuvremenu, završeni su i radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.
Spomenik „Pobednik“ podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.
Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.
Prvobitno je bilo zamišljeno da „Pobednik“ bude postavljen na Terazijama, ali su građani to osporavali, smatrajući da će naga skulptura negativno uticati na moral srpskih devojaka, pa je spomenik postavljen na Kalemegdanu.
https://twitter.com/i/status/1227610139429163008
Za kulturno dobro proglašen je 1992. godine.
IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*