Sat na Tvrđavi i zgrada Pokrajinske vlade večeras će biti obojeni u ljubičasto

U Dečjoj bolnici u Novom Sadu godišnje se leči više od 500 prevremeno rođenih beba, dok se u Srbiji godišnje prevremeno rodi više od 4.000 beba.

 

Sat na Tvrđavi i zgrada Pokrajinske vlade večeras će biti obojeni u ljubičasto

Foto: 021.rs
Svetski dan prevremeno rođene dece obeležava se 17. novembra, kad se skreće pažnja na posebnu brigu o ovoj novorođenčadi, ali i porodilja.
Naime, u svetu godišnje umre više od milion dece od oboljenja koja su vezana za prematuritet, apeluju u Dečjoj bolnici.
„Služba za neonatologiju osposobljena je da pruži sve vidove visoko specijalizovanog lečenja i nege prevremeno rođene novorođenčadi zahvaljujući obučenom kadru, kao i sofisticiranoj opremi koja se koristi u lečenju ovih pacijenata poput respiratora, inkubatora, monitora, a koju je obezbedila Pokrajinska vlada. Upravo nabavkom posebnog transportnog inkubatora sa respiratorom od strane pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo omogućeno je i sprovođenje visoko specijalizovanog neonatalnog transporta iz svih sekundarnih zdravstvenih ustanova u Vojvodini“, navode u Dečjoj bolnici.
U cilju podizanja svesti o problemu prevremenog rođenja, zgrada Pokrajinske vlade i sat na Petrovaradinskoj tvrđavi u noći između 17. i 18. novembra biće osvetljeni ljubičastom bojom.
Autor: 021.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*