Semafor niče i na pešačkom prelazu u Jevrejskoj ulici

Iako novopostavljeni semafor kod Elektrotehničke škole nije počeo da radi, po svemu sudeći građevinski radovi su završeni, te su se majstori premestili nekoliko stotina metara dalje, na ugao Jevrejske ulice i Vase Pelagića, gde je planirano postavljanje svetlosne signalizacije.
semafori 1
Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Ograđivanje prostora oko raskrsnice, te rušenje asfalta i uklanjanje popločanja zakomplikovali su kretanje pešacima i biciklistima, te na momente usporili saobraćaj u tom delu grada. Osim rekonstrukcije pešačkog prelaza, u Jevrejskoj ulici je predviđena i izgradnja biciklističkog, te asfaltiranje degradiranih površina u zoni prelaza, kao i postavljanje prefabrikovanih betonskih elemenata i njihovo nivelaciono usklađivanje uvođenjem taktilnih ploča i rampi, koje će olakšati kretanje hendikepiranim i slabovidim osobama.

Podsećanja radi, postavljanje semafora predviđeno je u Futoškoj 34, na uglu Jevrejske i Vase Pelagića i u Narodnog fronta 52. Kako je svojevremno objašnjeno, na tim mestima je zbog velike gustine saobraćaja i otežanog prelaska kolovoza, neophodno povećati bezbednost pešaka.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Semaforizacija tri pešačka prelaza koštaće Grad 25,3 miliona dinara s PDV-om, a posao je poveren veterničkoj firmi „Montop pro”, sa učesnicima u javnoj nabavci JKP „Put”, „Gratel” i „Meridijan projekt”. Najviše novca će biti izdvojeno za semaforizaciju raskrsnice u Jevrejskoj ulici, oko 10,3 miliomna dinara, a nešto manje će koštati opremanje prelaza u Narodnog fronta, 9,2 miliona, dok je za signalizaciju kod Elektrotehničke škole ugovorom predviđeno gotovo 5,8 miliona.

Futoška ulica predstavlja primarnu gradsku saobraćajnicu koja povezuje Novi Sad i prigradska naselja. Odgovorni projektant je pešački prelaz kod Elektrotehničke škole okarakterisao kao opasno mesto, a postavljanje svetlosne signalizacije bi trebalo da omogući razdvajanje konfliktnih tokova, kao i da pešacima obezbedi dovljno vremena za bezbedniji prelazak kolovoza. Kada je reč o prelazu u Ulici Narodnog fronta, tu postoji samo horizontalna signalizacija, kao i „ležeći policajac”, koji usporava saobraćaj. Zbog povećane frekvencije saobraćaja, kao i blizine vrtića i osnovne škole, trebalo bi kretanje motornih vozila i pešaka regulisati semaforom, te prilagoditi pešačke i biciklističke prilaze, kao i prelaz preko kolovoza.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*