SPC odgovorila Violi fon Kramon: Srpska pravoslavna crkva postoji u Nemačkoj

Srpska pravoslavna crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije, navodi se u odgovoru iz Patrijaršije SPC povodom povodom konstatacije Viole fon Kramon, poslanice Evropskog parlamenta iz redova zelenih da SPC ne postoji, već da je reč o autonomnim eparhijama.

Srpska Pravoslavna Crkva - kontakt | Srpska Pravoslavna Crkva [Zvanični sajt]

FOTO:SPC

„Primili smo mnoštva oštrih protesta i negodovanja povodom jučerašnje objave nemačke političarke Viole fon Kramon, date posle razgovora sa episkopom diseldorfskim g. Grigorijem, da u Nemačkoj ne postoji Srpska Pravoslavna Crkva, te smo odgovorni da, istine radi, izjavimo:

Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja,“ navodi se u saopštenju.

Viola von Kramon na Tviteru je objavila skandaloznu poruku o SPC napisavši da u Nemačkoj ne postoji SPC, već samo autonomne eparhije. To je objavila nakon susreta episkopom dizeldorfskim i cele Nemačke Grigorijem Durićem sa kojim se sastala u subotu, da bi odmah potom tu objavu obrisala.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*