Sprovode se reforme za poboljšanje izbornih uslova: Kompletiran Nadzorni odbor, sledi REM

foto D.Milovanović
foto D.Milovanović

PROMENE u savetu Regulatornog tela za elektronske medije, odnosno izbor pet novih članova, od ukupno devet, biće naredni korak u sprovođenju reforme za poboljašnje izbornih uslova, u okviru dogovora vlasti i dela opozicije na razgovorima pod posredovanjem Evropskog parlamenta.

Zasad su poznata imena dvoje kandidata, novinara Nenada Zorića (predlog Stranke moderne Srbije) i bivšeg poslanika Judite Popović („kadar“ Liberalno demokratske partije). Oni će popuniti mesta koja su ostala upražnjena prestankom mandata članova Saveta. Zbog istog razloga, prazno je još jedno mesto u REM-u.

U javnosti se pominju spekulacije na koji način će biti zamenjene još dve „stolice“ u REM, koji treba da ima glavnu ulogu u nadgledanju medija u izbornoj kampanji. Pominje se da će dva člana morati da podnesu ostavke, kako bi na njihova mesta bili izglasani novi. „Novosti“ juče nisu uspele da dobiju informaciju da li se u REM razgovaralo na ovu temu. Članove REM bira parlament, pa postoji i mogućnost da neko bude i smenjen.

Inače, Skupština Srbije izabrala je Nadzorni odbor, što je bio još jedan od zahteva opozicije, ali i evropskih posrednika. Zadatak deset članova biće da prati ponašanje medija, ali i kandidata u izbornoj trci i da javno saopštava svoj stav da li svi poštuju pravila igre.

Parlament je usvojio i set zakona koji se uglavnom odnose na zabranu funkcionerske kampanje i predviđaju da predstavnici Vlade i parlamenta neće moći da idu na izborne skupove u radno vreme. Takođe, u marketinške svrhe neće moći da se koriste državni resursi, a u javnim preduzećima neće biti dozvoljeno agitovanje za određenu političku opciju.

ŠESTORKA

SAVET REM trenutno čini šestoro članova. Prema podacima sa sajta, mesto potpredsednika zauzima pravnik Goran Petrović, a članovi su novinar Olivera Zekić, psiholog Aleksandra Janković, Goran Peković, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, sociolog Đorđe Vozarević i defektolog Radoje Kujović.

IZVOR:NOVOSTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*