Štrajk u pošti i dalje traje, sutra dostava penzija na kućnu adresu

Ilustracija RTV
BEOGRAD –

Dostava penzija na kućnu adresu za 190.000 penzionera počeće sutra i trajaće narednih pet dana, saopštilo je danas Javno preduzeće „Pošte Srbije“ i najavilo da su, uprkos višednevnom štrajku, sprovedene mere kako bi pošiljke koje kasne bile u najskorije vreme isporučene primaocima.

„Otežano funkcionisanje poštanskog saobraćaja u prethodnim danima prouzrokovano je nezakonitom obustavama rada jednog manjeg dela zaposlenih“, navode „Pošte Srbije“, ističući da je „u 90 od ukupno 1.536 korporativnih i ugovornih pošta na teritoriji čitave Srbije onemogućeno uspostavljanje zakonskog minimuma procesa rada“.

Ilustracija RTV

„Mere koje se primenjuju imaju za cilj uspostavljanje neometanog rada šaltera i u tih 90 pošta“, istaknuto je u saopštenju.

„Pošte Srbije“ ističu kako „uz punu odgovornost prema korisnicima i zaposlenima sprovode mere za uspostavljanje neometanog procesa rada u svim radnim jedinicama i poštama sa ciljem blagovremene isplate penzija i regulisanja poštanskih tokova“.

U saopštenju se navodi da se na šalterima u 1.446 pošta širom Srbije penzije danas normalno isplaćuju, a da je tokom prvog dana isplate penzija na šalterima isplaćeno je više 103.000 penzija.

Dostava penzija na kućnu adresu za 190.000 penzionera će se obavljati po planu počev od sutra, sukcesivno u narednih pet dana, navedeno je u saopštenju.

Od 3. decembra do danas penzije su, kako se dalje navodi, blagovremeno isporučene na adrese 15.700 penzionera iz samostalnih delatnosti i oko 61.000 poljoprivrednih penzionera.

„Zbog tehnoloških problema u fazi prerade zbog nezakonite obustave rada dela zaposlenih, sprovedene su mere da pošiljke koje kasne budu u najskorije vreme isporučene do krajnjih destinacija“, ističu u saopštenju „Pošte Srbije“, uz obrazloženje da „uspostavljene procedure podrazumevaju davanje prednosti prioritetnim pošiljkama, poput medicinske opreme i materijala i hitne zdravstvene dokumentacije, prioritetnih pošiljaka važnih institucija i računa velikih korisnika“.

Istovremeno, „Pošte Srbije“ mole korisnike za razumevanje što će prioritetne pošiljke imati prvenstvo isporuke.

„Odgovorno stojimo iza preuzetih obaveza i svi potražni postupci i reklamacije biće blagovremeno rešavani.

Korisnicima je preporučeno da se, radi neophodnih informacija, jave na brojeve korisničkog servisa: 0700 100 300 i 011 3607-788, i-mejl contact@ptt.rs i kontakt forma na sajtu preduzeća.

Za informacije o novčanim uslugama, uključujući i isplatu penzija, uveden je dodatni korisnički broj 011 3718-280.

„U ime preko 12.000 zaposlenih koji obavljaju savesno svoje radne obaveze, jer oni jedini imaju legitimitet da upute izvinjenje korisnicima, prenosimo jasnu poruku korisnicima da preduzimamo sve neophodne mere da zadržimo poverenje koje nam ukazuju“, naglašeno je u saopštenju „Pošta Srbije“.

Novosti: Ugrožena isplata novca „na ruke“ za 400.000 penzionera

Bez konkretnog dogovora radnika Pošte i predstavnika države o povećanju zarada zaposlenih sa najnižim primanjima u ovom javnom preduzeću mogla bi sutra da bude ugrožena isplata penzija onom delu penzionera koji novac dobijaju direktno od poštara – na ruke, pišu danas Novosti.

Od 1,7 miliona penzionera u Srbiji, oko 1,3 miliona penzije prima preko tekućih računa u bankama i njima će danas biti uplaćen novac.

Isplata novca „na ruke“ za 400.000 penzionera je dan kasnije, a među njima su oni koji žive u mestima gde bankama nije isplativo da otvore svoje šaltere, ali i oni koji su ranije izabrali ovaj način podizanja penzije.

Novosti pišu da zaposleni u Pošti najavljuju nastavak štrajka zahtevajući bolje uslove rada i minimalnu platu od 50.000 dinara za zaposlene u tehnologiji preduzeća – poštare, tehničare, vozače, šalterske radnike.

SZS: Podržavamo zahteve zaposlenih u Pošti Srbije

Savez za Srbiju podržava zahteve zaposlenih u Pošti Srbije i, kako se navodi u njihovom današnjem saopštenju, osuđuje pritiske poslovodstva na zaposlene, koji su, navode, obustavili rad zbog niskih plata, korupcije u ovom javnom preduzeću i bahatog odnosa rukovodstva prema zaposlenima.

SzS tvrdi da rukovodstvo vrši pritisak na radnike tako što im preti, ucenjuje ih i izdaje im radne naloge i uz to dodaje da zabrinjava što u „tim pretnjama učestvuju i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova“.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*