Subotica: Bunjevci traže svoj jezik u obdaništima

Foto: 021.rs

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca na poslednjoj sednici Skupštine grada Subotice postavio je pitanje zašto nema bunjevačkog jezika u obdaništima.

Foto: 021.rs

 

Prilikom usvajanja nove proširene mreže predškolskih ustanova Subotice, mišljenje o predloženoj mreži dali su saveti mađarske, hrvatske i nemačke manjine, a kako je Bajić rekao, Bunjevci o tome nisu pitani.
„Hrvatski jezik je službeni jezik u celom gradu, iako je Hrvata u gradu 10 odsto, a bunjevački jezik nije uvršten u Statut ni tamo gde je više od 30 odsto pripadnika bunjevačke nacionalne manjine. Posledica toga je i to da u predškolskim ustanovama Bunjevaca kao da nema, kao da Bunjevci ne žive u ovom gradu. Zato zahtevam da se i u predškolskim ustanovama nastava izvodi i na bunjevačkom„, rekao je Bajić i dodao da ne insistira na stvaranju grupe samo na bunjevačkom, ali da insistira na stvaranju dvojezičnih srpsko-bunjevačkih grupa.
Veljko Vojnić, tehnički direktor PU „Naša radost“ i potpredsednik Skupštine grada, kao odbornik SNS-a dao je podršku ovom predlogu, ali je ocenio da je pre toga potrebno uraditi i anketu među roditeljima kako bi se utvrdile potrebe za ovakvom grupom.
Autor: Politika

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*