Subotički poljoprivrednici do državne zemlje putem licitacije

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk
SUBOTICA –

Subotički poljoprivrednici konačno su dobili mogućnost dugogodišnjeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. I to ne samo stočari, već i ratari koji do dugogodišnjeg zakupa mogu da dođu putem licitacija.

Na licitaciji je ratarima ponuđeno tri hiljade i sedam stotina hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici koje se po prvi put izdaje na period od jedne decenije. Procene su da će biti izdato više od osamdeset odsto. Najveća postignuta cena jeste 92.000 dinara, u Bačkim Vinogradima, dok je prosečna cena u Žedniku, gde je bilo i najveće interesovanje, oko 45.000 dinara.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

„Mislim da je interesovanje ratara veće i mislim da su im Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za državno zemljište i Grad Subotica izašli u susret i određenu površinu zemljišta, koja je nekih tridesetak posto, izdaje se poljoprivrednicima koji se bave samo ratarstvom“, kaže za RTV predsednik Komisije za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta Dragutin Soković.

Stočari su svoje površine dobili takođe na dugogodišnji zakup, oko 9.000 hektara, i to na jednu do deset godina. Polovinu zemljišta dobili su uzgajivači krava na deset godina, dok su proizvođači svinja dobili drugu polovinu zemljišta ipak na godinu dana.

„Svi oni koji su ostvarili pravo po osnovu stočarstva ove godine, programom za 2019. godinu na godinu dana, dakle oni koji se bave uzgojem svinja, su ostvarili to pravo na ukupnu površinu od 4.600 hektara. Podneli su zahteve za program 2020. godine i tih 4.600 hektara koji su bili predviđeni za svinjare 2019., biće predviđeni i 2020.“, kaže šef službe za poljoprivredno zemljište Grgur Stipić.

S obzirom na to da je zemljište izdato u dugoročni zakup, u budućnosti će više pažnje biti usmereno na njegovo korišćenje, kontrolu plodnosti, vođenje knjiga polja kao i na samu potrošnju novca koji će se na ovaj način sliti u gradsku kasu, a koji je opet namenjen za unapređenje poljoprivrede.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*