Sudijama država isplatila odštetu od 44,5 miliona evra

Илустрација sxc.hu
BEOGRAD –

Reforma pravosuđa iz 2010. godine koštala je građane Srbije najmanje 44,48 miliona evra, koliko je isplaćeno na ime odštete sudijama i tužiocima koji su u reformi nezakonito ostali bez posla, pišu Novosti.

Ilustracija sxc.hu

Podsećaju u tekstu da je sporna reforma sprovedena u vreme ministarke Snežane Malović koja je bila na čelu Ministarstva pravde, te da je odlukom Ustavnog suda iz 2012. na posao vraćeno 836 sudija i oko 75 zamenika javnih tužilaca, koji su tužili državu tražeći nadoknadu za izgubljene plate, a većina je tražila i nadoknadu za pretrpljenu duševnu bol.

Novosti podsećaju i da su krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u oktobru 2014. podneli kao građani Dragomir Milojević, predsednik VKS, Novica Peković, tadašnji predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu, a kao sudije VKS Janko Lazarević, Zoran Tatalović, Draga Jocić i Dragiša Đorđević, a protiv članova prvog sastava Visokog saveza sudstva,među kojima su bile i bivša ministarka pravde Snežana Malović i nekadašnja predsednica VSS i VKS Nata Mesarović.

Tužilaštvo je prijave odbacilo, na prigovor je odlučeno pozitivno i naložena je istraga, ali Milojević je za Novosti rekao da koliko mu je poznato niko do sada nije saslušan niti je po tim prijavama ikada postupano.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*