Sutra 39 godina od Lenonove smrti i 76 od Morisonovog rođenja

Foto: Joost Evers / Anefo/ Wikipedia

U svetu rokenrola sutra se obeležavaju dve godišnjice – 39 godina od ubistva člana legendarnih „Bitlsa“ Džona Lenona i 76 godina od rođenja lidera benda „Dors“ muzičara i pesnika Džima Morisona.

Foto: Joost Evers / Anefo/ Wikipedia

Lenon, rođen 9. oktobra 1940. u Liverpulu, postao je za života muzička ikona 20. veka, a njegova veoma kreativna karijera imala je i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva.

Lenon i drugi član „Bitlsa“ Pol Makartni su duboko uticali na razvoj pop i rok muzike i njihove pesme su rangirane među najbolje i najslušanije pesme svih vremena.

Lenonove najpoznatije solo pesme su „Imagine“, „Jealous Guy“ i „Give Peace A Chance“.

Muzičara je 8. decembra 1980. godine u Njujorku ubio poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen. Ubijen je ispred zgrade Dakota u Njujorku, nedugo pošto je dovršio jedan svoj album.

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison rođen je 8. decembra 1943. godine u Melburnu u američkoj saveznoj državi Floridi. Bio je pevač i vođa „Dorsa“ i smatran za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rokenrola.

Morison je i autor nekoliko zbirki pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Do danas je Morisom široko poštovan kao prototip rok zvezde – grub, privlačan i misteriozan.

Sahranjen je na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pesnik, jer je umetnik prvenstveno sebe smatrao pesnikom pod uticajem Vilijama Blejka, Šarla Bodlera i Artura Remboa.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*