Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve ispred skupštine Crne Gore

EPA/BORIS PEJOVIC

PODGORICA –

Skupština Crne Gore počinje danas sednicu na čijem je dnevnom redu vladin Predlog zakona o slobodi veroispovesti, a sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke najavili su da će doći ispred zgrade parlamenta, uoči sednice Zakonodavnog odbora.

Predlog zakon juče je dobio podršku skupštinskog Odbora za ljudska prava, a u 9 sati počinje sednica Zakonodavnog odbora koji treba da utvrdi da li je propis u skladu sa Ustavom i zakonima, prenele su Vijesti.

EPA/BORIS PEJOVIC

Ta sednica formalni je povod za okupljanje sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske ispred zgrade parlamenta.

„U utorak kada počinje sednica Zakonodavnog odbora sve sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke doći će ispred zgrade Skupštine Crne Gore gde će biti pročitana Svetovasilijevska poruka, nakon čega će se u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja služiti Sveta arhijerejska liturgija“, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Dodaje se da će se „sabor sveštenstva i monaštva odvijati pod sloganom – rečima Svetog Petra Cetinjskog: ‘U imenu Božjem je sud i pravda'“.

Mitropolit Amfilohije je sinoć u saopštenju pozvao i poslanike koji pripadaju rimokatoličkoj i islamskoj vjerskoj zajednici da ne daju legitimitet raspravi. On je zatražio da se zakon povuče, a da se crkvi vrati imovina koju je uzela komunistička vlast.

Predstavnici Vlade su saopštili da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i da ga neće povući.

Kako navodi RTCG, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka je kazao da je reč o veoma liberalnom zakonskom tekstu, koji svima u Crnoj Gori, vernicima i onima koji to nisu, garantuje najviši stepen prava i sloboda.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*