Tamburica fest: Koncertom u Sinagogi, Rumljani razgalili Novosađane

NOVI SAD: Spektakularnim celovečernjim koncertom velikog gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“ iz Rume, u nedelju uveče u Sinagogi, stavljena je tačka na ovogodišnje, bogate aktivnosti Svetske tamburaške asocijacije i „Tamburica festa“. Majstori pera i žice iz grada podno Fruške gore, predvođeni dirigentom Smiljanom Jančić, sjajnim muziciranjem i raznovrsnim repretoarom, razgalili su ljubitelje tamburaškog zvuka i bili prinuđeni da u dva navrata izađu „na bis“.
t
Foto: N. Stojanović

U uvertiri su se umetnici iz Srema predstavili izvođenjem klasičnih kompozicija, zatim i delima naših kompozitora i narodnih, izvornih pesama starih gotovo čitav vek, a imali su podršku gajdaša, frulaša i harmonikaša, kao i sjajan vokal, solistkinje Danice Krstić. Ređali su se etno splet sa frulom, zatim „Hajdučka pesma“, pa „Marš na Drinu“, „Igrale se delije“… za oduševljenje i ovaciju publike koja je dlanovima u taktu podržavala umetnike.

– Spuštamo zavesu na naše sadržajne programe koje smo realizovali uz podršku gradskih institucija kulture, kao što su Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske, Akademija umetnosti… – obratio se predsednik Svetske tamburaške asocijacije dr Jovan Pejčić. – Na ovogodišnjem „Tamburica festu“, kojem je zemlja prijatelj bila Turska, predstavili smo orkestre iz zemlje i inostranstva kao i veliki broj volaknih solista, čuvara tradicije, a celovečernji koncert na svetskom festivalu, priredio nam je umetnik svetskog glasa Vlatko Stefanovski. Održane su i međunarodne škole tambure namenjene najmlađima, tamburaške radionice uz učešće naših istaknutih znalaca, kao i tradicionalna, 14. likovna kolonija u selekciji Danila Vuksanovića, programskog direktora Galerije matice srpske. Organizovali smo Šesti kongres Svetske tamburaške asocijacije, na kojem je predstavljeno 12 novih, stručnih, naučnih radova i pripremili teren za dogodine, kada Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture.


Pola veka ispunjeno nagradama

Aleksandar Antunović, kustos Muzeja Vojvodine, u ulozi moderatora koncerta, potvrdio je da veliki gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“ iz Rume, već pola veka neguje i propagira tamburašku muziku, kao i muzičku umetnost uopšte i pesme i igre iz Srbije, na svim meridijanima. Orkestar, koji broji 30 članova, dobitnik je niza domaćih i međunarodnih priznanja.


Foto: N. Stojanović

Pejčić je najavio da će iduće godine, krajem avgusta meseca, svetski „Tamburica fest“ obeležiti jubilej u svom 15. izdanju i da će trajati četiri dana.

– Mogu da kažem da ćemo u čast našeg grada, pored neizostavnog nastupa i takmičenja tamburaša, upriličiti i jedinstvenu „Tamburašku evroviziju“, na kojoj će nastupiti vokalni solisti iz više zemalja Starog kontinenta. Svakako, nastupiće i Međunarodna filharmonija, satkana od tamburaša iz celog sveta, a posebno iznenađenje nam pripremaju iz Austrije, koja je dogodine „zemlja prijatelj“ „Tamburica festa“ zaključio je Pejčić.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*