Vučević: Nagrade i milion i po evra u oblasti kulture za Novi Sad

NOVI SAD: Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izrazio je danas zadovoljstvo što je Novi Sad dobitnik dve prestižne evropske nagrade kulture, dodajući da nagrada ima i novčani fond od milion i po evra i da će biti više sredstava za kulturu.
vucevic
Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Novi Sad dobio je nagradu za najuspešniju evropsku prestonicu kulture „Melina Merkuri“, kao i nagradu za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, a Novi Sad odabran je i za Evropsku prestonicu kulture 2022. godine.

Time je taj srpski grad postao jedina Evropska prestonica kulture do sada sa dve prestižne evropske nagrade i pre titularne godine.

Vučević je u gostovanju za TV Pink kazao da nije samo festival „Exit“ doprineo tim nagradama, već svi kulturni događaji zajedno, dodajući da su te nagrade „dobar uvod“ u sledeću godinu kada će Novi Sad biti zvanična Evropska prestonica kulture.

„Nagrada nosi i novčani fond od oko milion i po evra, to znači da je to više novca za našu kulturu i kulturne radnike“, rekao je Vučević.

Izrazio je zadovoljstvo što su ruski kosmonauti Anton Škaplerov i Pjotr Dobrov čestitali na izboru Novog Sada za prestonicu Evropske kulture u video snimku uživo iz svemira.

Vučević je kazao da će se Novi Sad potruditi da ih uključi u zvanično otvaranje Evropske prestonice kulture koja je planirana za Srpsku novu godinu.

Istakao je da su uslovi za dobijanje evropskih nagrada strogi i da ih kontroliše Evropska komisija, dodajući da nagrade predstavljaju prekretnicu u kulturi za taj grad.

Naime, Nagrada „Melina Merkuri“, nazvana po bivšoj grčkoj ministarki kulture i čuvenoj glumici, koja se smatra i najzaslužnijom za pokretanje projekta Evropska prestonica kulture.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*