Tužilaštvo odbija da komentariše navode veterana OVK,Euleks nije ništa zaplenio

HAG –

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu ponovo je danas odbilo da komentariše navode prištinskih medija i Organizacije veterana OVK u vezi sa „izlaskom“ poverljive dokumentacije iz te institucije i njenim navodnim zahtevom da joj se dostave kopije pomenute dokumentacije.

Tužilaštvo nije imalo ni odgovor na Tanjugovo pitanje da li je ovde reč o pokušaju diskreditacije njegovog rada, sada kada se očekuju odluke suda o potvrđivanju prvih optužnica, niti da li se na ovaj način sprovodi zastrašivanje svedoka u predstojećim procesima protiv pripadnika OVK.

specijalni, sud, hag, 2

RTV

„Ponovo moram da odgovorim da nećemo da komentarišemo“, kratko je odgovorio portparol Specijalizovanog tužilaštva na Tanjugova pitanja.

Ovo tužilaštvo u svom radu do sada nije imalo nijedan proceduralni propust, niti je ikada objavilo, niti potvrdilo imena bilo kog osumnjičenog ili svedoka, koje je pozivalo na saslušanje.

Izuzetak je bilo saopštenje od 24. juna ove godine, kada je tužilaštvo obelodanilo da je dva meseca ranije podiglo optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih, što je objasnilo njihovim pritiscima i kampanjom za ukidanje tog tužilaštva i Specijalizovanih veća (suda) u cilju izbegavanja pravde.

Pomenutu dokumentaciju, za koju prištinski mediji navode da su „dosijei o zločinima na Kosovu i Metohiji koji sadrže i imena svedoka“, je, prema tvrdnjama zvaničnika Organizacije veterana OVK, toj organizaciji dostavila nepoznata osoba pre dva dana.

U paketu sa, navodno, 4.000 dosijea, bilo je i pismo sa porukom da će uskoro stići još 7.000 takvih dosijea.

Prištinski mediji juče su objavili fotografije pomenute dokumentacije na kojima se vidi da je mahom reč o zahtevima Specijalnog istražnog tima (SITF, kojeg je nasledilo Specijalizovano tužilaštvo) za saradnju i za dostavljanje informacija, Beogradu i Prištini.

Nakon toga, RTS je preneo da su u prostorije organizacije veterana OVK u toku poslepodneva ušli istražitelji odeljenja za teške zločine kosovske policije.

Takođe, kako je prenela ta televizija, i istražitelji Specijalizovanih veća su zatražili kopije tih dokumenata, a sekretar organizacije veterana bivše OVK Faton Kljinaku je rekao da su im predate.

Bljakaj:Pokušaj narušavanja kredibiliteta Specijalng tužilaštva 

Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj ocenio je kao još jedan pokušaj narušavanja kredibiliteta Specijalng tužilaštva u Hagu informaciju koja je potekla iz Organizacije veterana tzv. OVK, a prema kojoj su im navodno na adrese dostavljena dosijea sa imenima i izjavama svedoka saslušanih pred tužilaštvom.

„Nije poznato kako je Organizacija veterana OVK došla u posed dosijea iz Specijalnog tužilaštva u Hagu, ali je jasno da će to uticati na moguće svedoke i to je na neki način zastrašivanje svedoka“, rekao je Bljakaj za Kosovo onlajn.

vlada, kosova, kosovo, pristina

EPA/VALDRIN XHEMAJ, arhivska fotografija

On je ocenio da je objavljivanje informacija o dosijeima nedopustiv čin Organizacije veterana tzv. OVK.

„Ukoliko se utvrdi verodostojnost tih dokumenata oni ne bi smeli da to iskoriste ni na koji način, to su službeni dokumenti jednog tužilaštva i u slučaju da im je neko stvarno ostavio pred vratima trebalo je da ta dokumenta predaju policiji ili tužilaštvu. Korišćenjem te dokumentacije oni utiču na sprečavanje rada administracije pravde“, upozorio je Bljakaj.

On je ukazao na činjenicu da Specijalizovano tužilaštvo u Hagu nije izašlo ni sa jednom reakcijom, izražavajući sumnju da su dokumenti koji su navodno dostavljeni Organizaciji veterana tzv. OVK proizašli iz tužilaštva.

„Jeste čudno kako je to neko mogao da preuzme iz tužilaštva, jer se ovi dokumenti čuvaju u elektronskom formatu, otuda se meni javlja sumnja da su oni prikupili izjave raznih ljudi koji su bili ispitivani i kojima je tužilaštvo dalo kopije tih njihovih izjava“, zaključuje Bljakaj.

Euleks nije ništa zaplenio

Misija Evropske unije na Kosovu za vladavinu prava (Euleks) odbacila je danas tvrdnje da su njihovi predstavnici izvršili pretres kancelarija Organizacije ratnih veterana OVK, u koje je ranije doneto 4.000 dosijea u kojima se navodno nalaze imena svedoka Specijalnog suda u Hagu.

„Euleks u utorak nije pretresao kancelarije veterana OVK i nije zaplenio nijedan dokument“, navodi se u objavi te misije na društvenoj mreži tviter.

Mediji su izveštavali o tome da su u kancelarije Organizacije ratnih veterana OVK došli službenici Euleksa koje je ovlastio Specijalni sud i uzeli 4.000 sudskih dosijea, koje je nepoznata osoba pre dva dana tu ostavila.

Rečeno je da dokumenti sadrže imena svedoka Specijalnog suda, što je takođe potvrdio predstavnik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati, preneo je Radio Kontakt plus.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*