U atmosferi pretnji nije moguće graditi suživot na Kosmetu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković poručio je danas, povodom najava Prištine da će pojačati vojno, bezbednosno ili policijsko prisustvo na severu pokrajine, da u atmosferi pretnji nije moguće graditi suživot i osnov za normalizaciju odnosa.

Petković je rekao da je Beogradu dobro poznata opsesija političara iz Prištine severnim delom Kosova i Metohije, ali da uzalud prave bilo kakve tajne planove za osvajanje severa jer je takav scenario osuđen na propast.

Podjednako kao što nikome neće poći za rukom da ugasi srpske sredine južno od Ibra i asimiluje Srbe koji tamo žive. Mi ćemo nastaviti da budemo prisutni svuda gde je srpski narod, da ulažemo, gradimo i radimo u srpskim sredinama, istakao je on.

Prema njegovoj oceni, umesto pretnji osvajanjem severa, Prištini bi bilo mnogo pametnije da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, jer je to jedini plan koji ima budućnost, kada su u pitanju srpske sredine na Kosmetu.

Na najavljene provokacije Prištine da će pojačati vojno, bezbednosno ili policijsko prisustvo na severu pokrajine, mogu samo da poručim albanskim političarima da ne pokušavaju ni da prete, a kamoli takve akcije sprovode u delo jer to Beograd neće dozvoliti, rekao je direktor Kancelarije.

On je naglasio da je Beograd spreman da sva otvorena pitanja sa Prištinom rešava u dijalogu i za pregovaračkim stolom, a da umesto konstruktivne ruke saradnje od strane albanskih političara stižu pozivi na oružane sukobe i pretnje, ocenivši da u takvoj atmosferi nije moguće graditi suživot i osnov za normalizaciju odnosa.

U atmosferi pretnji nije moguće graditi suživot na Kosmetu

Autor: Tanjug (arhiva)

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*