U Egiptu pronađene mumificirane životinje stare 2.700 godina FOTO

SKY NEWS

Grupa egipatskih arheologa pronašla je u nekropoli Sakara, južno od Kaira, nekoliko mumificiranih životinja starih oko 2.700 godina, izjavio je državni ministar za antiku Haled Anani.

SKY NEWS

Mumije su sakrivene u 25 drvenih kutija ukrašenih hijeroglifskim tekstovima u malom spremištu na groblju za životinje u Sakari. Pronađeno je 75 statua mačaka, koje predstavljaju drevnu egipatsku boginju Bast, mala drvena statua boginje Neftide, 57 bronzanih statua drevnog boga Ozirisa i statua sokola, simbol boga Horusa. Među mumificiranim životinjama su i dva lava.

„Na osnovu prvih analiza, možemo reći da su mladunci lavova stari između šest i osam meseci“, rekao je ministar. Arheolozi su takođe pronašli mumije mačaka, mungosa, krokodila, teladi, jastrebova. ​Muhamed Jusef, koji je bio zadužen za iskopavanje, rekao je za Sputnjik da nalaz datira iz vremena 26. dinastije, koja je vladala pre 2.700 godina, piše RS.sputniknews.com. Dodao je da je Sakara, veliko drevno groblje, za drevne Egipćane bila središte poštovanja svetih životinja.

„To nije samo novo otkriće, oni su našli čitav muzej“, rekao je on novinarima prilikom izveštavanja o otkriću.

IZVOR:B92

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*