Slovenija zakonom zabranjuje „Štajersku stražu“

Foto: Screenshot

Vlada Slovenije uputila je u parlamentarnu proceduru predlog izmena zakona o državnoj granici i zakona o javnom redu i miru, kojima se zabranjuje delovanje takozvanih seoskih straža koje su se pojavile uz granicu u cilju zaustavljanja ilegalnih migranata.

Foto: Screenshot
Zakonskim izmenama predviđa se novčano kažnjavanje osoba ili grupa koje uz granicu paradiraju u maskirnim uniformama ili s replikama oružja, odnosno takozvnaih antimigrantskih „seoskih straža“.
Zaštita državne granice u isključivoj je nadležnosti policije, a takozvane seoske straže i paravojne garde pokušavaju da se mešaju u rad policije, ometajući njen rad, a u delu javnosti podstiču uznemirenost i strah, navela je vlada u saopštenju posle sednice.
Slovenačka vlada predlaže zato zabranu „svakog postupanja pojedinca ili grupe čiji je cilj nadzor državne granice na način koji je jednak ili podseća na izvođenje policijskih dužnosti“. Pojedinac koji napravi takav prekršaj kažnjavaće se s najmanje 1.000 evra, a ako ga napravi kao deo grupe kazna će biti najmanje 1.500 evra.
Vlada je objasnila da se odredbe o zabrani nošenja maskirnih i sličnih uniformi i trofejnog oružja ili replika ne odnose na organizovane komemoracije događaja iz Drugog svetskog rata i prikaz istorijskih bitaka.
Uznemirenje javnosti je poslednjih nedelja na granici s Hrvatskom izazvalo okupljanje pripadnika takozvane Štajerske straže, kontroverznog Andreja Šiška iz Maribora, koji tvrdi da oni pomažu policiji u odvraćanju mogućeg novog migrantskog talasa, što je vlada demantovala.
Očekuje se da će vladin predlog doći na dnevni red parlamenta na usvajanje do kraja godine.
Slovenačka policija u subotu je u blizini Krškog legitimisala i privela na obaveštajni razgovor više pripadnika Šiškove formacije i zaplenila više komada replika oružja, ali je navela da nije utvrdila prekršaje koji bi se mogli sankcionisati prema trenutno važećim zakonima.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*