U Hrvatskoj će se zbog napuštanja ljubimca ići u zatvor

Foto: Pixabay.com

Napuštanje životinja uskoro bi trebalo postati kazneno delo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju do godinu dana, piše u nedelju Jutarnji list.

Biće to deo novog paketa izmena Kaznenog zakona koji se već godinu dana bistri na radnoj skupini Ministarstva pravosuđa i uprave, a koji je dosad ostajao u drugom planu, pa se o njemu u javnosti uopće nije govorilo.

No, iz dokumenata radne skupine koja radi na novom zakonu jasno je kako su u Ministarstvu odlučili u ovom paketu izmena poraditi na jačanju zaštite životinja, pa tako i napuštanje životinja tretirati kao kazneno delo.

Prvi je to put da se u Hrvatskoj napuštanje životinja tretira kao kazneno delo za koje se može dobiti zatvorska kazna.

Trenutano je ono, naime, tek sastavni deo Zakona o zaštiti životinja za koji je predviđena novčana kazna u iznosu do 460.000 dinara.

Osim novog kaznenog dela, Ministarstvo pravosuđa i uprave planira učiniti i dodatni korak u jačanju kaznenopravne zaštite životinja, pa tako predlažu i povećanje zatvorskih kazni za ubijanje ili mučenje životinja.

Predlog je da se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazni zatvorom do dve godine (trenutačno je kazna do jedne godine), a ako se to kazneno delo počini iz koristoljublja, predlaže se kazna zatvora do tri godine, umesto trenutne dve godine, piše novinar Jutarnjeg lista Nikola Patković.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*