U Italiji za 20 dana počinje postepeno ukidanje restriktivnih mera

Foto: AP

U Italiji će druga, prelazna faza ka izlasku iz blokade početi, kako je najavljeno, za 20 dana, s ciljem postepenog pokretanja poslovnih aktivnosti bez povećanja broja zaraženih virusom Covid-19, a poslovni objekti dobili su smernice za prilagođavanje.

Foto: AP

 

Analitičari ocenjuju da su naredni koraci Italije ka ukidanju restriktivnih mera značajan pokazatelj napretka Evrope u borbi protiv pandemije virusa Covid-19, jer je ta zemlja prva zapadna država koja je pogođena krizom zbog tog virusa, ali i prva na starom kontinentu koja je uvela stroge mere karantina na celoj teritoriji.
Više od 60 miliona građana Italije već više od mesec dana je pod merama opšteg karantina koje su produžene do 3. maja, a očekuje se da će građani te zemlje imati veću slobodu kretanja od 4. maja pošto su restriktivne mere doprinele usporavanju virusa Covid-19 u toj zemlji.
Italijanska vlada je pod dvostrukim pritiskom – zbog zdravstvenih posledica i borbe protiv pandemije, ali i ekonomskih posledica blokade, a dalji koraci zavisiće od epidemiološke krive koja je za sada u padu – dnevni bilans žrtava virusa korona u Italiji prvi put je od 18. marta ispod 500, a broj pacijenata u bolnicama takođe opada.
Prema pravilima predviđenim za poslovne objekte, u radnjama do 40 kvadratnih metara može boraviti po jedna mušterija, a u većim objektima ulaz i izlaz moraju biti odvojeni, a preporuka je da se radno vreme produži što više kako bi se izbegle gužve u zatvorenim prostorima.
Kancelarije i radnje moraju biti očišćene u dva navrata dnevno, odnosno pre otvaranja i tokom dnevne pauze, a moraju se čistiti i ventilacioni sistemi.
Sredstva za dezinfekciju ruku moraju biti postavljena na ulazu prodavnica i pored kase, a za kancelarije je neophodno postaviti ih u blizini tastatura i ekrana osetljivih na dodir.
Saloni lepote, barovi i restorani na kraju su liste za otvaranje prema planu „druge faze“ postepenog izlaska iz blokade pošto se smatraju mestima sa visokim rizikom od širenja virusa usled manjka mogućnosti za držanje distance.
Zaposleni koji rade na poslovima otvorenim za javnost u obavezi su da nose zaštitne maske i rukavice u kontaktu sa ljudima i moraju biti na udaljenosti od barem jednog metra.
Javni prevoz biće intenziviran kako bi svi putnici mogli da sede i budu na propisanoj međusobnoj udaljenosti, odnosno biće dozvoljen broj putnika jednak broju mesta za sedenje u vozilu.
Prema poslednjim podacima italijanskih vlasti, 27.847 zaraženih virusom Covid-19 nalazi se u bolnici, odnosno 297 manje nego prethodnog dana, a 3.343 pacijenata nalazi se na intenzivnoj nezi, što je za 38 manje u odnosu na prethodni dan.
Istraživanje naučnika Politehničkog univerziteta u Milanu i univerziteta u Padovi i Veneciji pokazalo je da je stopa širenja virusa Covid-19 u Italiji smanjena za 45 odsto zbog restriktivnih mera koje je ta zemlja uvela pre više od mesec dana, odnosno bez tih mera u bolnicama bi bilo još oko 200.000 pacijenata.
Autor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*