Vanredno u Novom Južnom Velsu, besni oko 100 požara

EPA-EFE/DEAN LEWINS
SIDNEJ –

U Novom Južnom Velsu, na jugoistoku Australije, danas je proglašena sedmodnevna vanredna situacija pošto je zbog rekordno visokih temperatura izbilo oko 100 požara.

Oko 2.000 vatrogasaca bori se protiv požara od kojih je polovina stavljena pod kontrolu uz podršku američkih i kanadskih timova i pripadnika australijskih snaga odbrane.

EPA-EFE/DEAN LEWINS

Prethodni put vanredna situacija je u Novom Južnom Velsu bila proglašena sredinom novembra, podseća AP.

U požarima je do sada nastradalo pet osoba, izgorelo je više od 680 kuća i gotovo 1,2 miliona hektara šuma i drugog rastinja.

Australija je juče zabeležila novi rekord po visini prosečne maksimalne temperature koja je iznosila 40,9 stepeni Celzijusa. Očekuje se da će danas biti oboren i ovaj rekord.

Poslednji rekord zabeležen je u januaru 2013. godine i iznosio je 40,3 stepena. Očekuje se da će do smanjenja temperatura u Australiji doći nakon Božića.

Zbog toplotnog talasa koji je zahvatio Australiju izazivajući požare lekari upozoravaju stanovništvo da se zaštiti od vrućina što više može.

Kombinacija gustog dima koji se taloži iznad naseljenih područja i intenzivna vrućina pokrenula je brojna zdravstvena upozorenja, posebno za mlade i stare, kao i za one koji imaju respiratorne probleme.

„Ljudi bi trebalo da ozbiljno shvate te uslove i učine ono što mogu da bi se zaštitili od vrućine što je više moguće „, rekao je Ričard Brum, direktor za zaštitu životne sredine u Novom Južnom Velsu.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*