Veća ovlašćenja komunalne policije i rad u civilu

Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

Osam dana nakon što Odluka o Komunalnoj miliciji, koju je Skupština grada usvojila na sednici u sredu 27. novembra, bude objavljena u „Službenom listu Novog Sada”, taj akt stupa na snagu, a dosadašnji „policajci”, postaju „milicajci”.

Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

 

Gradski zvaničnici ranije su pojasnili da je odluka usaglasila uređenje te službe sa Zakonom o Komunalnoj miliciji RS, koji je stupio na snagu 16. jula ove godine, a da se osim novih ovlašćenja, značajna izmena odnosi i na broj komunalnih milicajaca, koji će od sada Novi Sad određivati prema potrebi. Do sada je lokalna samouprava mogla imati jednog komunalnog policajca na 5.000 građana.

Po novoj gradskoj odluci, novosadska Komunalna milicija, kao deo Gradske uprave za inspekcijske poslove, imaće tri područne organizacione jedinice: Odeljenje komunalne milicije – Istok, Odeljenje komunalne milicije – Zapad i Odeljenje komnualne policije za administrativno-analitičke i informatičke poslove, a ostavljena je i mogućnost da se oformi i odeljenje unutrašnje kontrole.

Komunalni milicajci moći će da rade u civilu, ali samo na osnovu pisanog naloga načelnika Komunalne milicije, a od sada će kontrolisati i primenu zakona kojim se uređuju državni simboli. Novim propisima omogućeno je formiranje unutrašnje kontrole, a komunalni milicajci moći će da snimaju, zaustavljaju vozila i da prikupljaju obaveštenja da bi otkrili ili dokazali prekršaj.

Nova odluka uredila je i odnos Komunalne milicije s građanima,  MUP-om, gradskom upravom, preduzećima, ustanovama i organizacijama. Ujedno, detaljno su opisani i razgraničeni poslovi Komunalne milicije u šest oblasti, od održavanja komunalnog reda, kontrolisanja primene zakona i propisa, nadzora u javnom prevozu, zaštite opštinskih puteva, do zaštite životne sredine.

Kako je nedavno rečeno, komunalna policija u Novom Sadu je u proteklih 12 meseci primala 14.000 prijava, a izrekli su 1.457 kazni,   što u novčanom iznosu 41,5 milion dinara. Građani ih najviše zovu u vezi s problemima definisanim pravilima kućnog reda, održavanja   čistoće i uređenja grada.

Član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković je naglasio da je veoma važno što su oni svojim zalaganjem i radom i ove  godine doprineli poboljšanju odnosa između Komunalne policije i Novosađana.

– Grad ulaže u opremanje Komunalne policije i nastaviće to da radi i sledeće godine. Novi Zakon o Komunalnoj miliciji daje mogućnost da  saradnja između njih i građana bude još bolja i da na najbolji i  najkvalitetniji način odgovore zadacima koji se pred njih postavljaju – rekao je Stojković.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*