Višković: Budućnost naroda u BiH u poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma

Dodik: RS u Dejton unela teritoriju, narod i vlast
Višković o Eskobarovoj poseti BiH: Da poseti Sarajevo, pojede ćevape i vrati se u SAD živ i zdrav 1
Radovan Visković Foto: Beta

BANJALUKA – Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da je budućnost naroda u BiH u poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma.

Višković je, povodom 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglasio da je u BiH došlo krajnje vreme da se sedne i dogovara o budućnosti naroda na ovim prostorima.

„Mi smo danas u jednom nonsensu, u kojem zaista nisam očekivao da ćemo se naći, da su Republika Srpska ili Srbi najveći zagovornici Dejtona i dejtonske BiH, a to znači ustavne BiH”, rekao je Višković, prenose Nezavisne novine.

On je napomenuo da se jedino u Republici Srpskoj 21. novembra kao republički praznik obeležava dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, čije je najveće dostignuće okončanje ratnih sukoba na ovim prostorima, dok u Federaciji BiH to nije slučaj, prenosi Tanjug.

Govoreći o vraćaju nadležnosti Republici Srpskoj, Višković je naveo da će Vlada i skupštinska većina vršiti Ustavom zagarantovane obaveze.

On je pozvao i opoziciju u Republici Srpskoj da učestvuje u očuvanju Srpske.

Dodik: RS u Dejton unela teritoriju, narod i vlast

BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska (RS) u Dejtonski sporazum unela svoju zemlju, teritoriju, svoj narod i vlast, i da samo želi da se zadrže dejtonski principi.

Dodik je na pres konferenciji rekao da se srpsko rukovodstvo zalagalo za nezavisnu RS, ali da je u Dejtonu prihvatilo okvir koji je uspostavio RS kao jednu od strana i definisao nadležnosti koje pripadaju zajedničkom nivou i one koje pripadaju entitetima, prenose Nezavisne novine.

Istakao je da su kasnije visoki predstavnik i tri strane sudije u Ustavnom sudu BiH degradirali Dejtonski sporazum nasilnim putem.

Dodik je rekao da RS ovih dana prete sankcijama, ali da je došlo vreme da se RS prestane plašiti sankcija, javlja Tanjug.

Naglasio je da mu je drago da i u opoziciji slično razmišljaju i pozvao predstavnike opozicije da zakažu sastanak na koji je spreman da se odazove.

Dodik je ocenio da je BiH zemlja koja je postala zapadna kolonija u Evropi i pozvao druga dva konstitutivna naroda na unutrašnji dogovor bez stranaca, koji bi bio zasnovan na dejtonskim rešenjima.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da RS i Srbima sankcijama preti nemački ministar spoljnih poslova, uprkos, kako je rekao, teškoj istoriji iz Prvog i Drugog svetskog rata i odnosu Nemačke prema Srbima.

Dodik je optužio bivšeg ministra spoljnih poslova Nemačke Hansa Ditriha Genšera da snosi odgovornost za razbijanje Jugoslavije, a za specijalnog američkog izaslanika Gabrijela Eskobara je rekao da se hvali time što je, kako je naveo, razbio srpsko jedinstvo.

Dodik je naglasio da RS nije spremna da žrtvuje mir i dodao da je spreman da primi sankcije na sebe.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*