Vojni analitičar: Prekid svih vežbi Vojske Srbije jedini izlaz iz krize

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je u izjavi za agenciju Beta da je odluka Vlade Srbije da prekine sve vojne vežbe na šest meseci jedini izlaz iz krize koja kompromituje Srbiju u vojnoj saradnji s drugim državama.
Vojni analitičar: Prekid svih vežbi Vojske Srbije jedini izlaz iz krize

Foto: 021.rs
Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima, a ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je Srbija pod „strašnim i nezasluženim“ pritiskom Evropske unije koja je tražila da se napuste planirane vežbe s Belorusijom.
Posle vašingtonskog sporazuma (Beograda i Prištine), naglog hlađenja odnosa sa Rusijom i s krizom u Belorusiji, bilo je teško zamisliti da će pripadnici Vojske Srbije otići na vežbu u Belorusiju, koja se odigrava na samoj granici s Poljskom, članicom NATO-a„, kazao je Radić.
Rekao je da bi odlazak pripadnika Vojske Srbije na tu vežbu mogao da se tumači kao „ohrabrivanje“ predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka protiv koga traju opozicioni protesti posle predsedničkih izbora u toj zemlji, a moglo bi da se tumači i da se učešćem u vežbi podržava „ruska demonstracija sile“ dok traje „vrlo žestoka razmena otrovnih strelica“ između zvaničnog Beograda i Moskve.
Pritom, NATO to može da pročita i kao neprijateljski čin prema njima u Poljskoj koja je jedan od najbližih američkih saveznika i na čijoj teritoriji se nalaze američke snage. Zato je bila logična odluka da se prekinu sve aktivnosti„, objasnio je on.
Radić je kazao da se Srbija „dramatično i brzo“ udaljila od saradnje s Rusijom i njenim saveznicima, a da je to bilo jasno „od prvih kritičkih tonova“ na vest o tome da je Srbija kupila kineski PVO sistem, a onda je to „eksplodiralo“ posle prošlonedeljenog sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu. Naglasio je da je „nezamislivo održavati zajedničke vežbe Srbije i Rusije dok se ne primiri politička situacija“.
Ipak, istakao je, šteta je što se neće održati neke vojne vežbe koje su stručno korisne za Vojsku Srbije, poput obuke pilota „Migova-29“ i helikoptera „Mi-17V-5“.
Ali, da se razumemo, politika je tu starija od vojske„, dodao je on.
Autor: Beta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*