Vučić s Putinom u Sočiju, otvoreno i u „četiri oka“, posle sa delegacijama

EPA/SERGEI KARPUKHIN/POOL
SOČI –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji „Bočarov ručej“.

Dvojica predsednika će, prema Tanjugovim informacijama, najpre imati sastanak u četiri oka, a potom će razgovore nastaviti sa delegacijama na radnom ručku, koji Putin priređuje u čast predsednika Srbije.

EPA/SERGEI KARPUKHIN/POOL

Po završetku sastanka, Putin i Vučić trebalo bi da se obrate medijima.

Ovo će, inače, kako je ranije rekao predsednik Vučić, biti njegov 17. sastanak sa predsednikom Rusije, a treći za godinu dana.

Putin je početkom godine boravio u zvaničnoj poseti Beogradu, a predsednik Vučić u Moskvi krajem prošle godine.

Kako je Aleksandar Vučić izjavio posle prošlonedeljnog razgovora sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandrom Gruškom u Beogradu, susret sa Vladimirom Putinom očekuje sa velikom nadom.

Glave teme, prema očekivanjima, biće bilateralna saradnja dve zemlje, aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji i put ka rešenju tog pitanja.

Kako Vučićeva poseta dolazi nedugo posle otkrivanja afere „ruski špijun“, to će, sigurno je, biti jedna od tema razgovora dvojice predsednika.

Vučić je ovih dana više puta podsećao na prijateljske odnose sa Rusijom i njenim predsednikom Putinom, na zahvalnost koju Srbija duguje Rusiji za razumevanje naših nacionalnih interesa, za aktivnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, posebno u međunarodnim organizacijama, ali i istakao da on sa Putinom uvek razgovara otvoreno o svemu.

On je sam rekao da je, po izbijanju afere, pitao „ruske prijatelje – zašto?“.

Tema obaveštajne afere, je, kako je sam rekao, iz delokruga „razgovora u četiri oka“.

A tema za otvoren razgovor, s obzirom na aktuelne međunarodne okolnosti, geostrateške interese, situaciju u EU, regionu, poziciju Srbije i Rusije, pritiske i očekivanja – ima mnogo.

Predsednik Vučić u Moskvu ide sa čvrstim stavom o političkoj samostalnosti i vojnoj neutralnosti, opredeljenosti za evropski put, ali i spremnosti za saradnju sa svima koji žele obostrani ekonomski napredak i prosperitet, te sa stavom da Srbija želi rešenje za Kosovo i Metohiju, ali da neće odustati od svojih interesa.

Na podršku računa i kako je nedavno rekao: „Uvek razgovaramo otvoreno, uvek o svim pitanjima i verujem da Srbija ima iskrenog prijatelja i dobrog partnera u Rusiji, što mogu da potvrdim da Rusija svakako ima u Srbiji na Balkanu“.

Vučić je sinoć doputovao u Soči i izjavio da se nada dobrim razgovorima sa Putinom.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*