Završeno suđenje za nameštanje osiguranja iz saobraćajnih nesreća

Foto: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Nakon sprovedenog dokaznog postupka, u novosadskom Višem sudu juče je završeno maratonsko suđenje za 11 okrivljenih za mahinacije s osiguranjem 2012. godine, a objavljivanje presude zakazano je za petak,13. decembar.

Foto: Dnevnik.rs

Svi okrivljeni su se juče pridružili završnim rečima svojih branilaca, koji su tvrdili da se radi o istinitim dokumentacijama ili o zastarevanju krivičnih dela, a da su delovi transkripata iz prisluškivanih razgovora istrgnuti iz konteksta, i tražili oslobađanje usled nedostatka činjeničnih dokaza.

Jedan optuženi je na jučerašnjoj završnoj reči zahvalio okrivljenom specijalisti dr Šarčevu, kako je kazao, zato što je savesno uradio svoj posao, u skladu s etikom i pravilima struke.

Inače, mišljenje sudskog veštaka profesora dr Zorana Stankovića iz Beograda ide naruku odbrani jer je, posle sagledavanja nalaza saobraćajnotehničke struke potvrdio da su trzajne povrede vrata koje se navode u medicinskoj dokumentaciji moguće.

Među okrivljenima su se našli lekari, vozači Hitne pomoći, gradskog saobraćaja, taksija, advokati i građani, kojima se pripisuje da su zloupotrebljavali saobraćajne nezgode da bi iz njih preko osiguranja došli do para.

Na optuženičkoj klupi su se našli Vladimir Šarčev, Vojo Marjanović, Ivica Lalić, Nemanja Gvozdenović, Hasida Tafilović, Marko Mijailović, Miroslav Trivić, Milorad Balta, Borislav Ivaniš, Teodora Blagojević, Dragoljub Tovljanić, Aleksandar Damjanović i Nenad Jovanović.

U optužnom aktu se spominju krivična dela primanja i davanja mita, prevara (u osiguranju), a neki se terete da su učestvovali u podstrekavanju na delo.

Inače, taj predmet je u decembru 2016. godine preuzelo krivično veće kojem predsedava sudija Borivoj Pap.

Podsetimo, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) su, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, u februaru 2013.  uhapsili 11 osoba, a tragalo se za dvojicom advokata osumnjičenih da su zloupotrebili položaj odgovornog lica i počinili više prevara u osiguranju.

Lista osumnjičenih je zaokružena na 13 osoba, dvema se sudilo u odsustvu, jedna je u međuvremenu preminula, a dvoje osumnjičenih je ranije sklopilo sporazum o priznanju krivice.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*