Vučić sa Putinom: Rusija će podržati moguć kompromis Beograda i biće na strani Srbije

PREDSEDNISTVO SRBIJE
SOČI –

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zahvalan Rusiji na podršci međunarodnom pravu i Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da je šefu ruske države preneo svoja „nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom“.

PREDSEDNISTVO SRBIJE

„Pre svega imajući u vidu njihove izjave, najave i pokušaje da se dodatnim pritiscima iskamči samo priznanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa“, rekao je Vučić.

To, poručio je, nije ni moguće, ni realno i neće se dogoditi.

Vučić je ponovio da je zahvalan Putinu na tome što po tom pitanju Srbiji pruža stalnu i čvrstu podršku.

Putin je rekao da je pozicija Rusije po pitanju Kosova i Metohije nepromenjena i da osnov za rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti 12 44.

Rusija je, istakao je Putin, spremna da podrži moguće kompromisno rešenje kosovskog problema, ako ono bude postignuto između Beograda i Prištine, i da će Rusija „biti na strani Srbije“.

On je istakao da je Rusija je za mirno rešenje kosovske krize, poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije, i za adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

Rusija nije promenila svoju poziciju – osnov za rešavanje pitanja KiM treba da bude rezolucija 12 44.

Vučić: Vi čekate u redu kod Putina, ja ću ići još češće

Srbija će nastaviti saradnju sa Rusijom na korist srpskog i ruskog naroda, poručio je Vučić.

„Imali smo veoma dobre i sadržajne razgovore“, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednik Srbije odmah je odgovorio na kritike iz pojedinih centara zbog bliskosti odnosa naše zemlje sa Rusijom.

Brojnim predstavnicima raznih zemalja, koji mu prebacuju, ističe predsednik, i pitaju ga šta će uopšte u Rusiji i zašto je tamo, odgovara, što je danas rekao i Putinu, da je ponosan i da je za njega ogromna čast da takav čovek i takav lider, kakav je Putin, ima vremena za nas.

„A, idem tamo zato što vi obično čekate u redu kod Vladimira Putina. A, ja čekam mnogo manje od vas. E zato što pokazuje jednako ili malo veće poštovanje prema nama nego prema vama, tamo ćemo da idemo još češće“, rekao je Vučić.

Predsednistvo Srbije

On je istakao da je saradnja Srbije i Rusije u politici, ekonomiji, kulturi, odlična.

„Politička saradnja je takva da računamo na podršku Rusije u svim međunarodnim forumima, institucijama, organizacijama, kao što i Rusija može da računa na našu podršku“, rekao je Vučić.

Nema, istakao je, tog dokumenta za koji bi Rusija glasala a da je to protiv interesa Srbije, kao što ni Srbija nije i neće glasati protiv interesa Rusije.

Zahvalio je Putinu što poštuje našu nezavisnost i suverenitet i pravo da sami donosimo odluke.

„Srbija se nalazi na evropskom putu, ali potpisuje trgovinske sporazume sa Evroazijskom unijom. Ali, evropski put Srbije neće smanjivati obim saradnje sa Rusijom, niti ćemo biti manje prijatelj Rusiji. Naprotiv, nećemo nikom dozvoliti da se meša u naše odnose sa Rusijom“, poručio je Vučić.

Dodao je da će srpski narod čuvati prijateljstvo, bliskost i bratstvo sa ruskim narodom i Rusijom i da nam to niko ne može oduzeti bez obzira koliki pritisci bili veliki.

Posebno je, kaže, dobra ekonomska saradnja, kao i trgovinska razmena koja raste iz godine u godinu.

„Verujem da će i u 2020. biti veća nego ove godine. Želim da čestitam Rusiji završetak gasovoda Sila Sibira, mi se radujemo svakom vašem uspehu“, rekao je Vučić.

Takođe, zahvalio je Putinu na podršci u realizaciji mnogih projekata i dodao da ruske mašine rade na Đerdapu, a Ruske železnice da realizuju projekte u Srbiji.

„Dobili smo novi kredit od 172 miliona evra,a mi iz budžeta dajemo 57 miliona evra za tri projekta. Novih 90 miliona u prugu Stara Pazova – Novi Sad, zatim 120 miliona evra za Dispečerski centar i dodatnih 12 miliona evra za projekat za barsku prugu od Valjeva do crnogorske granice. Imaćemo modernu prugu. To je sve za nas od izuzetnog značaja“.

Kako je rekao, u sferi kulture, pored pisma patrijarha Irineja koje je predao, zahvalio je na podršci za izgradnju hrama Svetog Savet u Beogradu, kao i da će centralni deo biti uskoro završen.

Vučić je dodao da će Srbija uložiti još mnogo novca i da bi pre kraja sledeće godine to moglo da bude završeno i da je pozvao Putina da tada dođe u Beograd.

„Sa velikom čašću sa prihvatio poziv da prisustvujem Danu pobede, 9. maja u Moskvi, to je velika čast za nas i sve narode koji su prisustvovali antifašističkoj koaliciji i koji ne žele da dozvole prekrajanje istorije“.

Vučić je još jednom izrazio zahvalnost ruskom predsedniku na gostoprimstvu, te na vremenu koje je izdvojio za jednu malu zemlju, poput Srbije, što, kaže, govori o njegovoj veličini, odnosu i poštovanju za srpski narod.

Posebno je zahvalio Putinu na njegovom ličnom doprinosu da odnosi dve zemlje budu veoma dobri, te ponovio da je Putin mnogo uradio za Srbiju u prošlosti zbog čega, kako je primetio, ljudi u Srbiji više cene Putina nego neke ranije ruske lidere.

Da je Putin 1999. godine odlučivao u Rusiji, Srbija ne bi bila bombardovana, a 2015. godine nas je spasao žiga sramote na čelu, da smo bili proglašeni genocidnim narodom rezolucijom SB UN.

Putin: I Srbija i Rusija rade za stabilnost regiona

Putin je istakao da su današnji razgovori sa Vučićem bili korisni i sadržajni i da doprinose prijateljstvu i strateškoj saradnji dve zemlje.

„Rusija i Srbija daju veliki značaj stabilnost regiona, težimo uspostavljanju dobrosusedstva i smanjenju konfliktnog potencijala“, rekao je Putin.

Putin je rekao da su on i predsednik Srbije detaljno razmotrili sve aspekte rusko-srpske saradnje i razmenili mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i o drugim aktuelnim regionalnim problemima.

Odnosi Srbije i Rusije imaju bogatu istoriju i oslanjaju se na viševekovno prijateljstvo i uzajamnu pomoć, rekao je Putin te podsetio da su se dva naroda borila rame uz rame u Drugom svetskom ratu i borili se protiv nacizma.

U tom kontekstu, naveo je da će sledeće godine biti obeležen važan datum za Rusiju, 75 godina od kraja Otadžbinskog rata i da je Vučić prihvatio poziv da 9. maja iduće godine dođe u Moskvu.

On je rekao i da je zahvalan srpskim prijateljima za brižljiv odnos prema spomenicima, i sećanje na ruske vojnike kao i na tome da vidi srpske vojnike na Crvenom trgu.

Putin je rekao i da je poveća trgovinska ramena razmena i da je vise od 2 milijarde dolara, da su ruske investicije bile oko 4 milijarde dolara, a gasna korporacija Gaspromnjeft uložila u ćerku firmu u Srbiji oko 2 milijarde dolara, dok će do 2025. godine uložiti još 1,4 milijarde dolara.

Rusija je vodeći isporučilac gasa u Srbiji, rekao je on dodajući da je prošle godine za srpske potrošače isporučeno vise od 2,5 milijarde kubnih metaragasa.

On je podsetio na izgradnju gasno transportnog sistema kopnenim i putem koji e pridružuje turskom toku i Evropi.

Naveo je da je dogovoreno i proširenje kapaciteta Banatskog dvor na 2,5 milijarde kubnih metara gasa.

Ukazao je da će biti povećana ne samo energetska bezbednost Srbije, već i u regionu uopšte.

Putin ej podsetio na infrastrukturne radove koje ruske kompanije izvode u Srbiji, kao sto je unapređenje železnice, modernizacija železničkog centra, brzina i efikasnost.

Putin je rekao a Rusija predlaže i poboljšanje avio parka Er Srbije, da isporučuju avione i tehničko servisiranje.

Podsetio je i na kompanije koje rade u Srbiji kao sto je Zberbanka i Ros gas koje pružaju veliki broj usluga.

Kaže i da su srpske kompanije aktivno predstavljene u Rusiji, i bave se izgradnjom, farmaceutikom, hranom, turizmom.

Rusija i Srbija razvijaju i saradnju u vojno tehničkoj oblasti, rekao je Putin navodeći da podržavaju vojnu neutralnost, ali pružaju pomoć u modernom naoružanju za odbrambene potrebe Srbije.

Naveo je da predstavnici Srbije učestvuju i u vojnim igrama i vežbama.

U Nisu je savremeni humanitarni centar koji je namenjen za pomoć u nepogodama i vanrednim situacijama.

Kao važan segment saradnje izdvojio je i kulturnu sferu, najavljujući da će Srbiji uskoro biti vraćena stranica Miroslavljevog jevanđelja.

Rusija će obezbediti Srbiji dovoljno gasa

Rusija će obezbediti Srbiji dovoljno gasa bez obzira na ishod razgovora između Rusije i Ukrajine po pitanju tranzita ruskog gasa, izjavio je Vučić i istakao da je za to danas dobio uveravanja od Putina.

„Mi u Srbiji imamo jedna veliki probleme, a tiče se snabdevanja gasom pošto ne znamo kako će teći to sve sa Ukrajinom. Ljude u Srbiji hoću danas da umirim, dobio sam uveravanja predsednika Putina i Milera (iz Gasproma) da ćemo moći da kupimo dodatne količine ruskog gasa sa teritorije i nekih drugih zemalja i da sa sigurnošću možemo da čekamo i izvesnošću prvi i drugi kvartal sledeće godine, bez obzira na to kako će teći razgovori između Rusije i Ukrajine“, rekao je Vučić.

Ističe da se zbog toga mnogo sigurnije oseća i da zato ne može osmeh da sakrije.

„Hvala Putinu i ruskim prijateljima na tome“, poručio je Vučić.

Kako je Vučić rekao, građani Srbije će imati dovoljno gasa zahvaljujući današnjim razgovorima sa Putinom i onim što je ruski predsednik rekao.

„Mi gas plaćamo redovno i što se gasa tiče mi smo to rešili“, dodao je Vučić.

Predsednik Putin je rekao da Rusija samo povećava isporuke i da imaju istorijski maksimum isporuka u Evropu.

Na pitanje šta će se desiti u slučaju da bude prekinut tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu, Putin je rekao da je Rusija spremna da očuva ukrajinski tranzit i da se o tome razgovara, kao i da to nije tajna.

„Jedino što uslovi ukrajinske strane nisu prihvatljivi za nas, ali to je početak pregovora i nadam se da ćemo usaglasiti stavove. Srbiji će biti obezbeđen gas, u svakom slučaju, po drugim nekim rutama. Pitanje koje smo danas razmatrali je povećanje isporuke Srbiji zbog rasta privrede, jer su potrebe Srbije veće svake godine i ja želim da čestitam srpskom rukovodstvu i predsedniku Srbije“, poručio je Putin.

I bez ukrajinskog tranzita mi ćemo moći da povećamo isporuku za Srbiju, dodao je Putin.

Što se tiče učešća Srbije u projektu Turski tok, Putin kaže da je on moguć.

„Mi smo spremni. Srpski deo gasovoda od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman i 90 odsto je već postavljeno i 85 odsto Srbija je već spremna. Pitanje je u tranzitnim stanicama, ali ono što mi vidimo bez obzira na brojna uveravanja i molbe ruske strane, jeste da se obezbedi isporuka kroz Tursku i Bugarsku. Vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta na svojoj teritoriji“.

Putin dodaje da se Rusija više puta obraćala Bugarskoj da realizuje Turski tok, ali da bugarsko rukovodstvo verovatno, pod pritiskom, ne žuri sa tim.

„Videćemo kako će se dalje realizovati taj projekat na bugarskoj teritoriji.

Ako bugarsko rukovodstvo ne želi taj tok mi ćemo naći druge mogućnosti na jugu Evrope. Sa Srbijom imamo i druge zajedničke projekte ne samo isporuku gasa. To su naše naftno-gasne kompanije koje rade i one će povećavati ulaganje, a imamo i druge planove. Čini mi se da smer saradnje ima jako dobru perspektivu“, zaključio je Putin.

Vučić Putinu: Nisam optimista o kompromisu sa Prištinom

Predsednik Srbije rekao je, na početku razgovora sa Putinom, da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine.

Vučić je potom, najavljujući teme o kojima on želi da razgovara sa šefom ruske države, informisao Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, što je velika šansa za razvoj naše zemlje i što će uticati na bolju budućnost građana.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je rekao da mu je drago da se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsednik izdvojio sa ovaj susret, što je za njega lično velika čast.

„Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju“, naglasio je Vučić, u obraćanju na početku sastanka, koji će biti nastavljen u četiri oka.

Predsednik je još jednom zahvalio Putinu na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

„Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati“, rekao je Vučić.

On je ukazao da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja, te da robna razmena kontinuirano raste.

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera.

Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine, koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

„Očekujemo vas u skorije vreme da posetite našu zemlju“, rekao je Vučić.

Vučić je ruskom predsedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Putin: Strateško partnerstvo Srbije i Rusije svakodnevno jača

Strateško partnerstvo Srbije i Rusije se razvija i svakodnevno potvrđuje i ojačava, rekao je Putin i istakao da Vučića ponovo očekuje u Rusiji u maju naredne godine.

Putin je poželeo dobrodošlicu Vučiću i istakao da mu je veoma drago što vidi predsednika Srbije.

„Hvala vam što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodnevno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti“, rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Kako je rekao ruski predsednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar – septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je dodao da na razvijanju odnosa dve zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsednikom tokom posete.

Predsednik Rusije je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine.

Predsednik Srbije Vučić je dodao da će mu biti velika čast.

Sa predsednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vučić je istakao da će deo razgovora biti posvećen saradnji i zajedničkim projektima na modernizaciji srpske železničke mreže, dok će velika pažnja biti usmerena na pitanje gasa.

Predsednik je naveo da od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija, te naveo da za nas gas postaje ključno pitanje, jer se ne zna šta će se desiti u odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabdevanja gasom, a cela zemlja može da bude ugrožena ukoliko se ta pitanja ne reše sa ruskim partnerima.

Ovo je, inače, Vučićev 17. sastanak s predsednikom Rusije, a treći za godinu dana.

Vučić je sinoć doputovao u Soči i izjavio da se nada dobrim razgovorima sa Putinom.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*