Za „Moju prvu platu“ do sada se prijavilo 13.300 mladih

BEOGRAD –

Za program Moja prva plata do sada se prijavilo 13.300 mladih, a ostali zainteresovani mogu da se prijave do 8. novembra, kada ističe rok za prijavljivanje, izjavila je za Tanjug rukovodilac Centra za edukaciju u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević.

Mladi su se prijavili za oko 11.000 pozicija, a 8.000 kompanija, koliko se ranije javilo na program, oglasilo je 14.325 pozicija.

moja, prva, plata, subotica

RTV (Julijana Kujundžić)

Dakle, ostalo je još oglašenih mesta na koja se niko nije javio.

„Zato pozivamo mlade da se prijave. Pravo na prijavu imaju mlađi od 30 godina, sa najmanje završenom srednjom školom, bez radnog iskustva ili ako je ono kraće od dužine trajanja ovog programa“, kaže Kovačevićeva.

Ona navodi da među pozicijama koje su oglašene, a nisu pokrivene prijavama, ima kuvara, konobara, raznih građevinskih profila, ali i pozicija koje traže fakultetsko obrazovanje, kao što su mašinski, građevinski, elektro inženjeri, projektanti.

Prema njenim rečima, nepokrivenih pozicija ima u svim delovima Srbije, pa i u gradovima gde je najveći broj prijavljenih, poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca.

Kada je reč o stručnoj spremi mladih koji su konkurisali, naša sagovornica ističe da se prijavilo najviše onih sa završenom srednjom školom.

Njih je nešto više od 70 odsto, a i potrebe poslodavaca za kadrovima sa završenom srednjom školom su najveće.

Sagovornica Tanjuga navodi da su mladi konkurisali za oko 70.000 pozicija, što znači da je svako od njih podneo oko pet prijava.

„Bez obzira na ovako dobar odziv mi i dalje imamo oko 1.500 kompanija koje još nisu dobile nijednu prijavu mladog kandidata“, ukazuje Mirjana Kovačevih.

Ona objašnjava da posle isticanja roka za prijavljivanje, dakle 8. novembra, počinje povezivanje mladih i kompanija koje će trajati do 15. novembra, a 27. novembra bi trebalo da bude poznata konačna lista onih koji su povezali i dogovorili o saradnji.

„Predviđeno je da se od 28. novembra do 14. decembra zaključuju ugovori. To nisu ugovori o radu, već ugovori o dodatnom obrazovanju i sticanju prvih radnih iskustava“, kaže Kovačevićeva.

Dodaje da po zaključenju ugovora mladi mogu da počnu sa realizacijom programa stručnog osposobljavanja koji je i oglašen na sajtu Moja prva plata.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*