Zagrepčani drvenu klupu plaćaju 3.000 evra

Foto: Pixabay/slavenstrgar

Zagrebački „Klub levog bloka“ neće podržati usvajanje planova komunalnih aktivnosti u Zagrebu za 2020. godinu jer smatra da se novac Zagrepčana troši besmisleno.

Foto: Pixabay/slavenstrgar

Kao primer su naveli cenu drvene klupe za park od 22.500 kuna (3.000 evra) i zamenu ispravnih sprava na dečijim igralištima, prenela je agencija HINA.

„Klub levog bloka“ čine organizacije „Zagreb je NAŠ!“, „ORaH“, „Nova levica“, „Radnički front“ i „Za grad“.

„Postavljeni sistem mesne samouprave samo je kulisa za decentralizaciju i participaciju građana i deo je paravana demokratije u kojem nestaje novac građana Grada Zagreba“, rekao je danas novinarima Svibor Jančić (ZA GRAD).

Gradski budžet Zagreba za 2020. godinu je 8,547 milijardi kuna (1,15 milijardi evra), od čega za mesnu samoupravu više od 765 miliona (102 miliona evra). Od toga je 186 miliona (25 miliona evra) predviđeno za komunalne aktivnosti u koje aktivisti sumnjaju.

„Nisu nam problem dečiji vrtići, asfaltiranje ulica ili klupice, nego to što se previše troši novac građana, a problem je i što je realizacija komunalnih planova mnogo veća u upravama gradskih četvrti i mesnim odborima gde su većina gradonačelnikovi poslušnici, te se stvara povlašćena kasta“, rekao je Jančić.

Ria Bilić (Zagreb je NAŠ!) kaže da se sve odvija po principu „uzmi ili ostavi“, jer ako odbori ne pristanu na preplaćene, „prenaduvane“ i „astronomske cene“, neće nikada dobiti ono što žele.

Kao primjer navela je slučaj drvenih klupa ispred jednog instituta: predviđena sredstva bila su 45.000 kuna (6.000 evra) za četiri klupe, no postavljene su samo dve. „To znači da su građani jednu klupu platili 22.500 kuna (3.000 evra). Ako bi je postavili u svoje dvorište koštala bi deset puta manje, a zamislite koliki su to iznosi za komunalnu infrastrukturu celog Zagreba“, rekla je Bilić.

Robert Faber (Zagreb je NAŠ!) sličnu je praksu predočio primerom dva igrališta za decu gde nepotrebna zamena ispravne ljujaške koja navodno košta 63.000 kuna (8.400 evra), s radovima dostiže 115.000 kuna (15.000 evra).

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*