Zamenik mađarskog ministra pravde osumnjičen za primanje mita

(Foto Pixabay)

BUDIMPEŠTA – Glavni mađarski tužilac podneo je danas predsedniku parlamenta predlog za oduzimanje poslaničkog imuniteta poslaniku vladajuće stranke koji je osumnjičen za primanje mita i druge zločine.

Generalni tužilac Peter Polt je saopštio da je protiv Pala Volnera, poslanika vladajuće stranke Fides, koji je i zamenik ministra pravde, vođena istraga zbog redovnog primanja mita u iznosu od dva do pet miliona mađarskih forinti (između 6.180 i 15.450 dolara) od predsednika Mađarske komore pravosudnih službenika.

Volner, koji je od 2019. godine obavljao funkciju poverenika u komori, osumnjičen je da je, na zahtev predsednika komore, pristao da vodi konkretne slučajeve u zamenu za mito, navedeno je u saopštenju.

Zahtev da se Volneru oduzme imunitet redak je slučaj u Mađarskoj kao i to da visoki zvaničnik bude pod zvaničnom istragom.

Opozicioni političari dugo su optuživali generalnog tužioca Petera Polta, člana vladajuće partije Fides, da nije pokrenuo slučajeve korupcije u koje su umešani zakonodavci i vladini zvaničnici iz njegove stranke, preneo je Tanjug.

Izvršna komisija Evropske unije, čija je Mađarska članica, zaustavila je isplatu od preko osam milijardi dolara sredstava za oporavak Mađarske od kovida-19 zbog zabrinutosti da njen plan potrošnje ne sadrži adekvatne mere zaštite od korupcije.

Protiv Volnera može biti pokrenut krivični postupak ukoliko mu se oduzme imunitet, navodi se u saopštenju glavnog tužioca.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*