ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ „ОБРАЗОВАЊЕ У СЛУЖБИ ОДРЖИВОСТИ – ЗЕЛЕНЕ И ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНЕ ШКОЛЕ“

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствоваo je конференцији поводом завршетка прекограничног пројекта Србије и Хрватске „Образовање у служби одрживости – зелене и енергетски ефикасне школе“ која је одржана у Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн“. Циљеви пројекта били су повећање енергетске ефикасности (ЕЕ) путем енергетске обнове школа у обе земље, примена обновљивих извора енергије (ОИЕ), те повећање знања о ЕЕ и ОИЕ у прекограничном подручју.

Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн“ учествовала је у овом Пројекту, а радови на енергетској реконструкцији тог објекта обухватили су топлотну изолацију и замену свих прозора како би се значајно смањили трошкови грејања. Замењена је столарија, односно свих 400 прозора на школи, урађена је термоизолација целе зграде и постављена демит фасада, којом се изоловала спољашњост објекта.

-Значај овог пројекта који смо започели пре две и по године и који смо успешно реализовали је вишеструк. Поред повећања енергетске ефикасности ту је и сегмент преношења знања и искустава у прекограничној сарадњи. Драго ми је да су институције са територије Града Новог Сада показале да имају капацитет и знање да могу да добију и реализују овакве и сличне пројекте. Честитам свим партнерима из Новог Сада и Осијека на успешној реализацији пројекта, а сигуран сам да је ово почетак сарадње и на неким новим пројектима- рекао је Милорад Радојевић и додао да је укупна вредност пројекта износила 1, 4 милиона евра.

Пројекат је финансиран у склопу Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватске и Србије који реализују град Осијек, „Обновљи извори енергије Осијек“ д. о. о., Жупанијска развојна агенција Осјечкобарањске жупаније из Осијека, Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн“ и Регионална развојна агенција „Бачка“ из Новог Сада.

Директор Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“ Жељко Савић је рекао да је пројекат омогућио побољшање енергетске ефикасности у објекту школе у Гагариновој улици бр. 1 .

-Такође смо путем пројекта купили машину за израду пелета која ће нам обезбедити грејање стакленика за узгајање цвећа у Улици браће Рибникар. Едукативни сегмент пројекта је иузутно значајан јер су ученици наше школе кроз учешће у пројекту и уз помоћ промотивног материјала успели да развију свест о потреби енергетске ефикасности, обновљивости енергетских извора, као и заштити човекове средине и примене стечена знања у будућем раду- рекао је Жељко Савић.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*