Završen sabor u Nikšiću, izneta četiri zahteva državi

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
NIKŠIĆ –

Zvanični deo crkveno-narodnog sabora u Nikšiću ispred Saborne crkve, u kojoj su izložene mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, završen je, a ključna poruka vlastima u Crnoj Gori je da pravoslavna Mitropolija traži bezuslovno zakonsko i ugovorno priznanje i uvažavanje.

Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska, koja se oštro protivi donošenju vladinom Zakona o slobodi veroispovesti, traži to priznanje i uvažavanje i za tri eparhije – budimljansko-nikšićku, Zahumsko-hercegovačku i Mileševsku.

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Zatraženo je zaključivanje ugovora sa Vladom CG kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovetnim uslovima, koji su sadržani u ugovorima koje je vlada zaključila sa drugim crkvama i verskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa.

Zatraženo je i donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od novog otimanja imovine crkvama i verskim zajednicama.

Takođe, zatraženo je na Ustavu i međunarodnim standardima zasnovano zakonsko regulisanje i poštovanje autonomije crkava i verskih zajednica.

Poručeno je da ovi zahtevi nisu privilegije, već opšte pravo za sve crkve i verske zajednice i ponovljena poruka sa Trojičindanskog sabora da će Pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuvati, obnavljati i braniti sve svoje svetinje.

Episkopi, sveštenici i vernici, kao građani Crne Gore poručili su i da najodlučnije stoje u odbrani svoje vere i slobode, u odbranu svojih neotuđivih građanskih prava.

Ukazuje se da ostvarivanje verske slobode i praktikovanje verskih prava predstavlja samu suštinu ljudske slobode i ljudskih prava.

Podseća se da je dužnost države da svakome jemči mir, prava, pravdu i pravnu sigurnost, a da je dužnost države i da jemči slobodu, koja je prirodno pravo i da štiti imovinu, a ne da je otima.

Uprkos lošem vremenu, prema zvaničnim procenama saboru je prisustvovalo između 6.000 i 7.000 vernika, a bilo bi ih, što je potvrdio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, i više da je nekim vernicima iz Republike Srpske, BiH i Srbije, koji su krenuli na sabor, bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Eparhija mileševska je saopštila da njenom sveštenstvu nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, a u saopštenju se navodi da su zaustavljeni na graničnim prelazima u Ranču Polju, Čemernu i Dobrakovu.

Na saboru su pročitana i pisma podrške koja su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj uputili Vaseljenski patrijarh, Sinod Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinska pravoslavna crkva, monaštvo Manastira Hilandara i papa Franja, a koji su saglasni da je predloženi zakon o veroispovesti diskriminatorski, s ciljem otimanja imovine MCP u korist nekanonske CPC.

U pismu koje je Vaseljenska patrijaršija uputila predsedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću, poručuje se da su s čuđenjem primili vest da je šef crnogorske države izrazio podršku stvaranju Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), kao i da je vlada usvojila zakon o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva podržavljenje imovine MCP i još tri episkopije.

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Daka Davidović se poklonio moštima Sv. Vasilija Ostroškog

Crnogorski biznismen Miodrag Daka Davidović, veliki dobrotvor Srpske pravoslavne crkve, prisustvuje crkveno-narodnom saboru u Nikšiću, upriličenom u znak protesta protiv usvajanja vladinog Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

Davidović, koji živi u Beogradu, u Crnu Goru je doputovao prvi put nakon duže od sedam godina.

Po dolasku u crkvu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, Davidović se poklonio moštima tog sveca.

Na Davidovića je nedavno pucano iz snajpera dok je u beogradskom hotelu Kraun Plaza bio u društvu sa vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

Davidović je ranjen u ruku, a policija je nakon napada pronašla zapaljeni automobil za koji se veruje da su koristili napadači na crnogorskog biznismena.

Inače, Davidović je uoči dolaska u Crnu Goru rekao da ide da bi prisustvovao današnjem saboru.

„Moramo da se sutra poklonimo našem svetitelju, svetom Vasiliju Ostroškom, da se ponizimo pred našim svetiteljem, a da uzdignemo glavu pred ljudima“, rekao je Davidović,preneo je podgorički portal In4s.

Upitan o pokušaju atentata, on je samo kratko rekao da je „sve jasno“ i da će se na vreme sve saznati.

Hilandar poslao poruku podrške MCP i Saboru

Poruka podrške današnjem velikom crkveno-narodnom saboru u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću stigla je i od sveštenstva manastira Hilandara, u kojoj kažu da se u Crnoj Gori danas sprema pljačka zavetnih hramova i da, ako bude dopušteno da se to zlo razmahne, sutra može da nasrne i na sam ljudski život.

Podsećaju da je do Gore Atonske nekada dolazila slava i pohvala Nemanjine dedovine, a danas, kažu, stiže glas „sramote njenih glavara“.

„Njihov naum i pretnje upućene, bez savesti i srama, Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, opominju nas da se podiže veliko duhovno zlo – da se na mesto Pravoslavne Crkve ustoličiti idolopoklonički oltar. Radi toga se danas sprema razbojnička pljačka zavetnih hramova Božjih, a sutra, ako se dopusti da se to zlo razmahne, ono može da nasrne i na sam život”, navodi se u poruci.

Ukazuje se da je u prirodi zla da uvek ide sve dalje u bezakonju i grehu i da ne može imati mira dok sve ne prinese propasti.

Iz Hilandara poručuju da se sa Svete Gore jasno vidi da na Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori nema nikakve krivice, osim ako joj se zamera što je majka pravoslavnog naroda, verna svome predanju i što ne može da pristane da se po, kako kažu, “strastima zemaljskim” kroje Sveti dogmati, uređuju kanoni i briše dvehiljade godina pravoslavne civilizacije.

Da nije, kažu, tragično i opasno, bilo bi za podsmeh.

“Ko prepoznaje ovaj rukopis taj već poznaje i šta će biti, jer iza kulisa, iza konkretnih ljudi, samo je jedan roditelj svakom bezakonju i njemu je samo jedan cilj – da svet u zlu leži. To je opomena ne samo nama pravoslavnima, nego i drugim ljudima, drugim narodima, drugačijeg zakona i mišljenja, sa kojima delimo svet Božji”, poručili su takođe.

Istakli su i da ove njihove “grke reči” ne služe da Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kako kažu, učine “oruđem bilo čije politike i volje”.

“One su izveštaj o tome kako u tišini Svete Gore vidimo događaje koji se spremaju pred svima nama”, poručeno je iz Manastira Hilandara i dodali:

“Kao slobodni ljudi čuvajte mir i prezrite bezakonje. Neka bi dao Bog da i srce glavara primi svetlost istine i toplu ljubav Hristovu koja izgoni mrak neznanja”.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*